Skal du på ferie til Polen? Pas på når du betaler med kreditkort

Polen har meget at byde på, for eksempel den sydpolske by Wroclaw, men pas på, når du bruger kreditkort i landet Foto: Ota Tiefenböck

Polen har meget at byde på, for eksempel den sydpolske by Wroclaw, men pas på, når du bruger kreditkort i landet Foto: Ota Tiefenböck

 

Mange polske forretninger omregner køb med udenlandske kreditkort til fremmed valuta. Omregning sker til en lang højere kurs og ofte uden, at man bliver spurgt

Af Ota Tiefenböck

OTaPolen: Polen har som mange andre lande en ambition om at tiltrække så mange udenlandske turister som muligt, men turisterne skal se sig godt om, når de besøger landet. De polske forretninger har nemlig fundet en smart fidus, hvis formål er at få flere penge ud af udenlandske kunder.

Fidusen hedder ”conversion” eller omregning på dansk, og går i sin enkelthed ud på, at kunden i stedet for at betale i polske zloty kan vælge omregning til danske kroner, således at beløbet bliver trukket i danske kroner. Det lyder sådan set som en god idé, problemet er, at omregningen altid sker til en lang højere kurs. Betaler man i zloty bliver beløbet nemlig omregnet derhjemme til Nationalbankens middelkurser, som er langt lavere.

Conversion er fuldt lovlig, men man skal have mulighed for at vælge, om man ønsker afregning i lokal valuta eller i sin nationale valuta.

Mulighed for at vælge er i mange polske forretninger gjort dog så besværlig eller umulig, at kunden reelt ikke har nogen valgmulighed. Nogle af forretningerne spørger oven i købet slet ikke og ganske automatisk konverterer beløbet til ens lokale valuta.

Mr. East har peget på problemet allerede i en artikel i 2014 og 2016, men har under en nylig rejse til Polen konstateret, at intet er sket og at metoden fortsat bliver praktiseret over hele Polen. Mange steder er det decideret nødvendigt at sige på forhånd, at man ønsker at betale i zloty, ellers bliver ens køb afregnet i danske kroner.

Mr. Easts udsendte lavede i 2014 en undersøgelse i et shoppingcenter nær den sydpolske by Katowice, og var i alle de besøgte forretninger præsenteret for omregning til dansk valuta.

I de bedste tilfælde, kom beløbet i danske kroner frem på terminalen. Her blev man blev spurgt om man godkender beløbet, altså ikke om man godkender omregningen, men selve beløbet. De færreste vil i denne situation formentlig trykke et polsk NIE ( det står kun på polsk) for så efterfølgende godkende beløbet i polske zloty og dermed undgå fælden med omregningen.

I et tilfælde, i tøjkæden NewYorker, var det ekspedienten, der valgte for en, og det var umuligt, selv efter et forespørgsel, at få afregnet i polske zloty. Det er decideret ulovligt.

Dagens køb, tøj til 39,95 polske zloty, blev omregnet til danske kroner til en kurs 1,86. Samme dag var Nationalbankens kurs tillagt 1 til 1,5%, sådan som man omregner udenlandsk valuta ved betaling med VISA, 1,79. Det betyder, at tøjet var 3,50 DKK dyrere end nødvendigt.

Samme gentog sig i byggemarkedet  Praktiker, hvor en rundsav til 159 zloty, blev omregnet til danske kroner. Det skete selvom ekspedienten udtrykkeligt blev bedt om afregning i zloty. Det sagde ekspedienten ja til, men beløbet blev alligevel trukket i danske kroner, uden mulighed for at vælge. Resultatet blev 12 kroner mere ved betaling i danske kroner, end hvis købet var betalt i zloty. Eller sagt med andre ord næsten otte procent dyrere.

Småtterier vil nogen sige, men faktum er, at disse småbeløb hurtigt kan blive til mange penge. Samme taktik bliver nemlig også praktiseret i polske hæveautomater, hvor en hævning af eksempelvis 1000 zloty, nemt kan komme til at koste 100 DKK ekstra. Ligeledes de polske tankstationer, supermarkeder m.fl. praktiserer samme system.

En ekstra service for kunderne vil de polske forretninger og banker formentlig sige. Kunden får en sikkerhed og en fast kurs. Sludder, det er et faktum, at transaktionen altid ender med, at kunden betaler meget mere end nødvendigt, og det er der ingen grund til.

Det skal for en god ordens skyld nævnes, at omregning efterhånden er ganske udbredt ved hævning af kontanter i hæveautomater i hele Europa. Nogle banker i for eksempel nabolandene Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og i andre lande praktiserer ligeledes denne mulighed for at få flere penge ud af deres kunder. I 2018 er supermarkedskæden Tesco i Tjekkiet også begyndt at praktisere denne form for omregning, men ellers tyder alt på, at det foreløbigt kun er i Polen, hvor metoden har bredt sig ud til almindelige forretninger, restauranter, tankstationer m.m.

Derfor: Pas på dine penge, hvis ferierejsen går til Polen.

Share This