Skal Donald Tusk fortsætte som EU præsident?

Donald Tusk Foto: Mateusz Włodarczyk

Donald Tusk Foto: Mateusz Włodarczyk

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/EU: På EU’s topmøde på Malta for nylig var spørgsmålet om Donald Tusk’s genvalg til EU-præsidentposten ikke officielt et tema, men Donald Tusk udtalte under mødet, at han gerne vil fortsætte, og det er blevet bemærket.

De første 2.5 år af Tusk’s embedsperiode udløber den 31. maj: den endelige beslutning om, hvorvidt han skal fortsætte skal falde senest i marts måned, så konsultationerne er i fuld gang. Alene det, at Tusk erklærer sig villig til at fortsætte, viser, at han tror på sin egen chance.

Tomasz Bielecki skriver ironisk (Gazeta Wyborcza 4.-5.2.17), at den nye Union måske skal bygge et ”Tusk Tower” som svar på udfordringerne fra ”Trump Tower” i New York. Formelt skal der i EU stemmes om besættelsen af præsidentposten, men som regel bliver der fundet en afgørelse forinden. Emnet blev også taget op under mødet mellem Angela Merkel og Jaroslaw Kaczynski på deres møde for nylig i Warszawa.

Endnu har intet EU-land gået imod genvalg af Tusk, – bort set fra Tusk’s eget land, Polen! Det er en udbredt opfattelse i EU-landekredsen, at Tusk ikke bærer skylden for Brexit, også at han har håndteret EU’s flygtningekrise, så godt som det nu har været muligt. Forholdet mellem Tusk og Juncker, kommissionsformanden, har ikke været for godt, men det skader ikke nødvendigvis Donald Tusk.

Tusk’s politiske udmeldinger deles ikke af alle. Tusk erklærede på Malta Donald Trump for en ”trussel” for Unionen på linje med Vladimir Putin. Bag kulissen blev den udtalelse mødt med kritik. Juncker erklærede åbent, at han selv ikke følte sig ”truet”, og Angela Merkel manede vanen tro til forsigtighed. Beata Szydlo, Polens ministerpræsident, erklærede, modsat Tusk, at der skal arbejdes for en eller anden form for ”forståelse” med Trump; der er ikke grund til at optrappe konflikten.

Flere EU-lande ser Polen og Ungarn som Trump’s ”tro støtter” i EU. Det er, siger Bielecki, i hvert fald den mest udbredte opfattelse blandt diplomater i EU, men Polen er bekymret over Trump’s udmeldinger om NATO og Rusland, en bekymring Viktor Orbán i Ungarn ikke deler. Han ser ikke Rusland som den store trussel.

Regeringerne i Warszawa og Budapest deler ikke Tusk’s pessimistiske syn på EU’s fremtid efter Brexit. At nationalstaterne styrkes og handler ud fra nationale interesser på Kommissionens og EU-parlamentets bekostning passer de to lande særdeles godt.

Under sit møde i Warszawa blev uenighederne mellem Warszawa og Berlin søgt dæmpet ned. Tyskland er lige nu stærkt interesseret i at lægge låg over den løbende konflikt mellem EU og Polen om regeringens indgreb over for forfatningsdomstolen. Den polske regering ved det og handler derefter.

At den polske regering har forbehold over for genvalg af Tusk har i højeste grad en indenrigspolitisk baggrund. Regeringen i Warszawa peger på, at Tusk hjemme i Polen er indblandet i ”Ambor Gold” skandalen, her er hans søn involveret. Tusk indtog, siges det også, en kritisabel rolle omkring flykatastrofen ved Smolensk i 2010. Det er også opfattelsen, at Tusk blander sig utidigt i de politiske debatter i Polen. Og nok så vigtigt, ses et genvalg af Tusk som EU-præsident som en sejr for oppositionen i Polen. Ikke desto mindre tyder alt på, at Donald Tusk får endnu 2,5 år på posten. EU og Tyskland orker her og nu ikke en ny hård kamp om besættelse af en vigtig post i EU-systemet.

Share This