Shakhtar Donetsk sikrer endnu et mesterskab

Den ukrainske storklub Shakhtar Donetsk sikrede lørdag endnu et ukrainsk mesterskab i fodbold, da de slog Zorya Luhansk med 3-2.

Af Toke Theilade

Det har længe ligget i kortene, men lørdag blev det endelig slået fast – Shakhtar Donetsk er ukrainske mestre for første gang siden 2014. Holdet fra det østlige Ukraine har været ganske suveræne i denne sæson, hvor de blot har tabt en enkelt kamp og med fire spillerunder tilbage, har de et hul på hele 17 point ned til ærkerivalerne fra Dinamo Kijev.

Mesterskabet blev sikret med en sejr på hjemmebane imod Zorya Luhansk i en begivenhedsrig kamp, der endte 3-2 til Shakhtar.

De orange-sorte fra Donetsk  kom planmæssigt foran sent i første halvleg, da den argentinske angriber Facundo Ferreyra scorede sit 13. ligatræffer efter et indlæg fra kaptajnen Darijo Srna.

Målet gav tydeligvis værterne mod på mere, for de kom stormende ud til anden halvleg. Da der var spillet ti minutter af anden halvleg viste måltavlen 3-0, hvormed kampen virkede lukket.

Zorya, der ligger på tredjepladsen, ville det dog anderledes, og i slutningen af kampen scorede de to gange, og de bragte dermed spændingen tilbage i kampen. Det blev dog ikke til mere end reduceringerne, hvorfor Donetsk-klubben sikrede deres tiende mesterskab.

Dette skete på trods af, at flere inden sæsonen forventede, at klubben ville løbe ind i problemer i denne sæson. I maj forlod cheftræner igennem 12 år Mircea Lucescu klubben til fordel for russiske Zenit Skt. Petersborg, imens Shakhtar fortsat spiller alle sine hjemmekampe i Lviv i det vestlige Ukraine, da de ikke kan bruge deres normale base i Donetsk på grund af krigen i den østlige del af landet.

Derfor cheftræner Paulo Fonseca naturligvis også i godt humør, da han efter kampen tog imod pressen.

“Vi opnåede den vigtigste ting, hvilket var sejren. Shakhtar blev mestre for tiende gang. Det var ikke blot endnu en sejr, det var unikt,” fortalte Fonseca på pressemødet efter kampen ifølge klubbens hjemmeside.

“Jeg må minde jer om, hvordan sæsonen startede og takke de folk, der troede på vores trænerstab, især præsidenten og direktøren. At erstatte en cheftræner efter et 12-årigt ophold i en klub er ikke nemt, så jeg dedikerer denne sejr til dem, der troede i mig. Jeg kan heller ikke glemme vores fans. Ikke kun dem, der dukkede op på stadion for at støtte os. Jeg snakker om fansene i hele landet såvel som Donetsk, selvfølgelig. Jeg er sikker på, at vores fans ville ønske, at de kunne fejre klubbens tiende mesterskab sammen med os.

Vi ønsker at fortælle dem, at vi har altid været med dem, tænkt på dem og mærket deres støtte. Denne sejr er dedikeret til dem.”

Også klubejer Rinat Akhmetov anerkendte den imponerende bedrift. I et åbent brev på Shakhtars hjemmeside lykønskede han alle omkring klubben: “I tre år har spillet og trænet væk fra vores hjem uden støtten fra vores Donbass Arena. At sikre titlen under de sværeste forudsætninger fire runder før tid med enhver kamp værende en udekamp, det fortjener den højeste applaus.”

På trods af det sikrede mesterskab kan Shakhtar-spillerne endnu ikke slappe af. Den 17. maj venter nemlig en pokalfinale imod Dinamo Kijev, der spilles i Kharkiv.