Serbiske fodboldfans protesterer imod Kosovo

Foto: Ota Tiefenböck

Foto: Ota Tiefenböck

Fans fra den serbiske fodboldklub Røde Stjerne fremviste flere protestbannere imod UEFAs beslutning om at optage Kosovo under deres Champions League kvalifikationskamp tirsdag aften.

Af Toke Møller Theilade

UEFAs optagelse af Balkan-staten Kosovo har længe været en varm kartoffel, der især har vakt utilfredshed i Serbien og Rusland, der endnu ikke anerkender Kosovo som en uafhængig stat.

Siden optagelsen i maj har serbiske fodboldfans flere gange demonstreret imod Kosovos optagelse i UEFA, og tirsdag aften blev endnu et kapitel skrevet, da Røde Stjernes ultras fremviste en lang række kritiske bannere under tirsdagens Champions League kvalifikationskamp imod bulgarske Ludogorets.

Røde Stjerne fansene citerer UEFAs artikel fem, der definerer, hvilke lande, der kan søge om optagelse i UEFA.

”Medlemskab i UEFA er åben for fodboldforbund på det europæiske kontinent, der er placeret i lande, som er anerkendt af FN som uafhængige stater, og som er ansvarlige for organisationen og implementeringen af fodbold-relaterede anliggender på landets territorium.”

Blot 109 ud af FNs 193 medlemmer anerkender Kosovos uafhængighed, og Balkan-staten er endnu ikke med i FN.

I forbindelse med Kosovos optagelse i UEFA udtalte Tomislav Karadzic, formanden for det serbiske fodboldforbund:

”Politik vil misbruge fodbold på den hårdeste måde. Fodbold er i kløerne på politik, og UEFAs træk kan have uforudsigelige konsekvenser.”

Røde Stjerne tabte kampen 4-2 efter forlænget spilletid, og fansene må nu nøjes med Europa League fodbold.

Share This