Serbisk dagblad advarer: 800 albanske oprørssoldater ankommet til Makedonien fra Kosovo

Makedoniens parlament i hovedstaden Skopje Foto: Jens Panduro

Serbien/Makedonien/Kosovo: 800 tidligere medlemmer af Kosovos Befrielseshær er ifølge den serbiske dagblad Vecernje Novosti ankommet til Makedonien.

Kosovo albanerne er angiveligt udstyret med automatvåben og er ankommet i to grupper. Makedonien befinder sig i øjeblikket i en dyb politisk krise efter at tilhængere af Makedoniens konservative, og tidligere regerende parti VMRO-DPMNE, stormede parlamentet. Op imod 100 mennesker, herunder formand for partiet SDSM, blev såret under angrebet.

Makedonien har afholdt parlamentsvalg den 11. december, som endte med, at hverken landets national-konservative parti VMRO-DPMNE eller Socialdemokraterne (SDSM) har været i stand til at danne en regering, da de fik henholdsvis 51 og 49 mandater.

Fire albansk-makedonske partier erklærede sig parat til at støtte Socialdemokraternes formand Zoran Zaev, men landets præsident Gjorge Ivanov afviste at give Zoran Zaev mulighed for at forme en regering. Gjorge Ivanov begrunder sin beslutning med, at dannelse af denne regering vil true Makedoniens eksistens.

Tre af de fire albanske partier, som tilsammen råder over 18 mandater ud af 120 mandater i det makedonske parlament, mødtes nemlig til forhandling i Albaniens hovedstad Tirana, hvor både Albaniens premierminister Edi Rama og repræsentanter fra Kosovo var tilstede. Her blev de enige om at støtte SDSM`s leder Zoran Zaev og dermed er i stand at danne en regering sammen med SDSM.

Gjorge Ivanov begrunder sin beslutning med, at aftalen er ”indgået i et fremmed land, på et kontor af en udenlandsk statsmand og mæglet af premierminister af et fremmed land.”

”Denne platform truer vores lands suverænitet og uafhængighed og bringer Makedonien i afhængighedsforhold i forhold til et andet land, siger Gjorge Ivanov, hvis beslutning har antændt nye spændinger mellem landets slavisk-makedonsk og albansk-makedonsk befolkning. ota

Share This