Scholz på rundrejse på Balkan

Olaf Scholz Foto- SPD in Niedersachsen

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tyskland: Tysklands kansler Olaf Scholz har netop afsluttet en længere rundrejse på Balkan. I årtier har Vestbalkan haft høj prioritet i tysk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Under samtaler i Beograd og Pristina bad han regeringer og præsidenter at få løst Kosovo problemet. Det emne har været på dagsordenen i 11 år uden at blive løst. Kosovo har blot 1.8 mio. indbyggere. Krigen i Ukraine har gjort Kosovo spørgsmålet endnu vigtigere. Vigtigt er at begrænse Ruslands indflydelse. Uden en løsning på Kosovo-problemet bliver der ikke tale om EU-medlemskab.

Kosovo erklærede sig selv som uafhængig stat i 2008 i forbindelse med krigen med Serbien og NATOs bombardementer i Kosovo og Serbien. De varede i hele 78 dage. Landene på Balkan befinder sig på forskellige stadier, når det gælder forhandlinger om optagelse i EU. Serbien og Montenegro har opnået kandidat status, så langt er Albanien og Nordmakedonien er ikke nået. Bulgarien, der har været EU-medlemskabsland siden 2007, blokerer for forhandlingerne pga. historiske uoverensstemmelser.

Under Scholz’ besøg sagde Kosovo’s ministerpræsident Albin Kurti, at Kosovo vil ansøge om at opnå kandidatstatus på linje med Ukraine og Georgien, der også forhandler med EU om at få kandidatstatus. Scholz roste under sit besøg Kosovo for at tage del i sanktionerne mod Rusland, betegnede Kosovo som ”pålideligt” (”reliable”). Efter forhandlingerne i Kosovo mødtes Scholz med Serbiens præsident Aleksander Vucic. Vucic satser her efter præsidentvalget og parlamentsvalget meget på at opnå medlemskab af EU. Vucic understregede de tætte økonomiske forbindelser mellem Serbien og Tyskland.

77.000 serbere har arbejde i Tyskland. Serbien er dog ikke villig til at tage del i sanktionerne over for Rusland. Også det blokerer for medlemskab af EU. Efter Serbien gik Scholz’ rejse videre til Grækenland, Nordmakedonien og Bulgarien. I Sofia understregede den tyske kansler behovet for snarest muligt at få en ende på konflikten med Nordmakedonien.

Samtidig med Scholz’ rejse på Balkan besøgte den østrigske kansler Karl Nehammer Estland. Her understregede han, at krigen i Ukraine ikke må betyde, at EU’s relationer til Vestbalkan dermed bliver nedprioriteret. Det synspunkt deler Tyskland. Spørgsmålet om Ukraines status som EU kandidatland ventes afgjort sidst i juni. Om der herefter åbnes op for en EU-udvidelse mod syd-øst, får vi at se.

Share This