Sanktioner mod Iran en stor gevinst for Rusland

Højere oliepriser er en af grundene til stabiliseringen af den russiske økonomi Illustrationsfoto: Nestorgalina

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Både Iran og Rusland er ramt af amerikanske sanktioner, og begge lande er på Assads side i Syrien. Men de to lande er samtidig rivaler, og lige nu er det Rusland der fører an. Rusland har øget våbensalget til de magter i Mellemøsten, der er Irans modstandere, eksempelvis Israel og Saudi Arabien.

Sidste år steg Ruslands handel med Israel med 25 pct., og Rusland solgte luftforsvarssystemer (S-400), en forbedret variant af S-300, til Saudi Arabien. Rusland er også i offensiven når det gælder olie-diplomati. Rusland har desuden skaffet sig lukrative kontrakter i Syrien, både til genopbygningen og i forbindelse med udvinding af olie fra syrisk territorialfarvand, skriver ”Wall street Journals” polske udgave.

Rusland har øget produktionen af olie med 250.000 tønder, op til 11.6 mio. om dagen. Takket være dette samt stigende priser steg indtægterne fra salget af olie og gas i august med 50 pct. i forhold til året før.

USA’s nye sanktioner mod Iran og den amerikanske afvisning af atomaftalen med Iran har bragt olieprisen yderligere i vejret. USA gør alt for at svække Irans olieeksport, hvilket i høj grad er lykkes. 4. november træder nye amerikanske sanktioner mod Iran i kraft.

Olieproduktionen i Iran er faldet med 1.5 mio. tønder om dagen i september, svarende til et fald på ikke mindre end en tredjedel i forhold til tallet for juni! Det har naturligvis ramt den iranske økonomi hårdt. Iran anklager Rusland for bevidst at lukrere på de amerikanske sanktioner og alliere sig med Saudi Arabien imod Iran.

Iran sendte derfor afbud til OPEC-mødet i Algeriet sidst i september. Rusland og Iran er også uenige om grænsedragningen i det Kaspiske Hav, Iran gør her krav på 20 pct. af olieudvindingen, men Rusland accepterer kun 11 pct.

Share This