Sådan sparer du penge og undgår grådige banker i Tjekkiet

Moneta Bank, en af de tjekkiske banker, du skal styre udenom Foto: Jiri Sedlacek

Af Ota Tiefenböck

Tjekkiet: De fleste danske banker tager 30 kroner i gebyr, hvis man hæver kontanter i udlandet. Det er forholdsvis mange penge, hvis man hæver et mindre beløb og kan hurtig blive til en stor udgift. Hæver man til gengæld et større beløb, er hævning af kontanter, hvis kurs bliver afregnet efter Nationalbankens kurs tillagt en mindre procentdel,  billigere end at veksle kontanter, da disse bliver vekslet til en turistkurs. I Tjekkiet skal du dog være opmærksom på en række fælder.

Mr.East har i løbet af denne sommer opdaget, at flere tjekkiske banker er begyndt at opkræve et særligt gebyr ved hævning af kontanter. En af Tjekkiets største banker, Ceska Sporitelna, opkræver eksempelvis 125 tjekkiske kroner i gebyr (ca. 36 kroner) for hver hævning af kontanter på udenlandske kort. Moneta Bank vil have endnu mere, hele 195 tjekkiske kroner (ca. 56 kroner). Det danske og tjekkiske gebyr kan derfor sammenlagt komme til at koste op imod 86 kroner. De tjekkiske bankers gebyr er decideret penge ud af vinduet, da samme hævning kan gøres gratis i eksempelvis Komercni Banka eller Ceskoslovenska Obchodni Banka, som ikke opkræver nogen gebyr.

De tjekkiske bankers nye gebyr er ikke den eneste fælde, man som kunde skal styre udenom. De fleste tjekkiske banker tilbyder desuden en såkaldt conversion, eller en umiddelbar veksling til danske kroner. Her bliver beløbet i tjekkiske kroner straks omregnet og trukket fra ens konto i danske kroner. Denne såkaldte ”servis” for kunderne vil i alle tilfælde ende med, at man som kunde betaler langt mere for de tjekkiske kroner, man hæver. Kursen bliver nemlig omregnet efter bankens egen kurs og ikke som det ellers er tilfælde efter Nationalbankens kurs tillagt en mindre procentdel. I de værste tilfælde, indregnet det danske og tjekkiske gebyr, samt conversion, kan man som kunde ende med at betale op imod 200 kroner for en enkel transaktion.

Tjekkiske økonomiske nøgletal viser, at tjekkiske og udenlandske banker i Tjekkiet er økonomisk stabile og generelt har en god indtjening. Bankernes nye gebyrer er derfor ikke andet, end et forsøg på at franarre flere penge fra kunderne.

Mr.East har ikke undersøgt alle banker i Tjekkiet, men vær på vagt, når du hæver penge i Tjekkiet. Meddelelsen om ekstra gebyr kommer nemlig altid først i slutningen af transaktionen, hvor man som kunde ikke længere er så opmærksom på de meddelelser, der dukker op på skærmen. Vil du undgå at betale overpris, skal du under alle omstændigheder styre udenom Ceska Sporitelna og Moneta Bank og følge Mr.Easts vejledning til reducering af udgifterne.

Hæv altid et større beløb: På denne måde reducerer du andelen af det danske gebyr i den samlede udgift

Sig altid nej til conversion: I processen bliver du præsenteret for muligheden for omregning af det ønskede beløb til danske kroner. Valg ALTID afregning i tjekkiske kroner

Drop transaktionen, hvis banken opkræver gebyr: Sidst i transaktionen vil nogle af bankerne gøre dig opmærksom på et særligt gebyr for transaktionen. DROP TRANSAKTIONEN, hvis banken opkræver et særligt gebyr og prøv hos en anden bank, eksempelvis Komercni Banka eller Ceska obchodni banka.

Share This