Ad

Rychard Petru forlader sit parti

Ryszard Petru Foto- Adrian Grycuk

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Sammen med to andre parlamentsmedlemmer, Joanna Scheuring-Wielgus og Joanna Schmidt har Rychard Petru nu forladt  partiet “Nowoczesna” (“Moderne”). Rychard Petru var i sin tidstifter af “Nowoczesna”, der ved valget i 2015 fik 7 pct. af stemmerne og således blev repræsenteret i Sejmen, det polske parlament.

I månederne efter valget voksede opbakningen til partiet. “Nowoczesna” var således i flere meningsmålinger tæt på at overhale Borgerplatformen, det andet borgerlige parti i opposition til Lov og Retfærdighedspartiet. “Nowoczesna” fremstod som et “friskt pust” på den politiske scene og som et alternativ til den mere forsigtige midtsøgende politik, som Borgerplatformen står for.

Men fra 2017 begyndte det imidlertid at gå ned ad bakke for partiet. En række politiske sager, fx protestaktionen i parlamentet og spørgsmålet om for eller imod en stramning af abortlovgivningen, blev håndteret uheldigt. Spontaniteten og “det friske pust” var borte. Den polske tabloid presse bragte reportager fra en rejse, hvor Petru angiveligt skulle have opført sig “upassende” over for sin kvindelige ledsager.

Det skadede Petru helt personligt. Partiet er også blevet frataget penge fra staten pga. finansielle “uregelmæssigheder”. Petru blev på en partikongres i 2017 væltet af oppositionelle i partiet, og Zyna Lubnauer, en af Petrus tidligere allierede, overtog herefter formandsposten.

Om partiet kan overleve og klare spærregrænsen ved næste valg er usikkert, lige nu befinder partiet sig i meningsmålingerne tæt på spærregrænsen på 5 pct. Mange opfordrer til at lade Nowoczesna smelte sammen med Borgerplatformen, sådan at der kan skabes et bæredygtigt alternativ til Lov og Retfærdighedspartiet. Før parlamentsvalget i 2019 vil der være afholdt både lokalvalg og valg til Europaparlamentet.