Russiske soldater lokkes med tårnhøje lønninger – men med livet som indsats
Af Michael Skovgaard
Rusland: Situationen ved Kursk viser klart, at Rusland har brug for flere soldater. Militærledelsen udlover nu store præmier for at gå i krig – det skriver den tyske avis Der Tagesspiegel.
Hvis mænd i Moskva melder sig til krigstjeneste, kan de reelt tjene en formue. De risikerer at miste livet, men mange løber åbenbart risikoen.
I slutningen af juli underskrev borgmester Sergej Sobjanin et dekret, som giver et engangsbeløb på 19.000 euro, hvis man lader sig hverve. Efter russiske forhold er det en mindre formue, da en gennemsnitsborger skal arbejde i to år for at tjene samme beløb.
Dertil kommer kommunale og statslige præmier samt den egentlige løn som soldat. Dermed kan en soldat fra Moskva tjene 53.000 euro i løbet af det første år.
Også andre regioner har hævet præmierne. I Krasnodar lyder engangsbeløbet på 10.000 euro. Dertil kommer sociale ydelser til soldatens familie samt gratis studiepladser til dennes børn. Det samme er tilfældet i flere af de autonome republikker.
Mange af 300.000 soldater, som blev mobiliseret i 2022 er forlængst døde, og efter Ukraines offensiv ved Kursk, får Rusland brug for flere soldater. Ifølge magtapparatet i Moskva har man ingen problemer med at rekruttere soldater. Ifølge den tidligere præsident Medvedev har man rekrutteret 190.000 nye soldater alene i år, og ilfølge ham er tallet „stabilt“. Men om tallet passer, ved vi ikke.
Men ifølge Denis Volkov, som leder Ruslands eneste uafhængige meningsmålingsinstitut Levada, tyder de nye høje præmier på, at de soldater, som lod sig hverve med ringere betaling, er ved at være møre. Ifølge ham har de nye høje præmier til formål at lokke nye soldater til fronten.
Ifølge Levada støtter flertallet af russere stadig krigen i Ukraine dog uden den store begejstring. Og de fleste har ikke lyst til at sætte livet på spil.
De russiske myndigheder forsøger at hverve soldater med plakater, som nævner pligtfølelse og stolthed og viser glade russiske soldater ved fronten. Men ifølge Volkov er pengene den primære motivation for de mænd, der melder sig.
Myndighedernes kalkule med nye højere præmier vækker især genklang i de fattige dele af Rusland. I Kaukasus og de fjerneste østlige områder ligger en månedsløn på typisk 400 euro. Og når militæret pludselig tilbyder en reel formue, har det sin virkning ifølge Volkov.
Ifølge aktivisten og iagttageren Grigorij Sverdlin er de høje præmier et tegn på, at der reelt ikke længere er frivillige, selv om der er hårdt brug for dem. Ifølge ham er det løgn, at russerne er i stand til at mobilisere op til 300.000 mand om året. I 2022 flygtede han fra Rusland og dannede en organisation, som hjælper russiske desertører. Sverdlin påpeger, at de nye høje præmier blot er ét middel til at rekruttere nye soldater. Men der findes også mere brutale metoder, som især rammer de yngste værnepligtige.
De unge rekrutter bliver sat under pres af deres foresatte og i visse tilfælde torteret, hvis de ikke vil skrive under på en fortsat karriere i militæret efter endt uddannelse. Ifølge Sverdlin er der eksempler på, at unge rekrutter bliver spærret inde i kældre og tævet og nægtet mad, indtil de skriver under.