Russiske hackere havde kig på Danmark

Kreml Foto: Pavel Kazachkov

Kreml Foto: Pavel Kazachkov

Af Uffe Gardel

UffeHackergruppen som stjal Demokraternes e-mails i USA, har tidligere interesseret sig stærkt for Danmark.

Det viser en intern rapport fra Google, som er blevetlækket til amerikanske medier. Rapporten er to et halvt år gammel og skrevet på et tidspunkt, da man ikke vidste med sikkerhed, at Rusland stod bag gruppen. I dag regnes det for sandsynligt at gruppen, der kendes som Fancy Bear, er støttet af den russiske stat.

Rapporten, som er omtalt her og kan læses her, forklarer hvordan gruppen arbejder. Den har to viruser, Sofacy som anvendes bredt på alt hvad der interesserer gruppen, og X-Agent som anvendes, når gruppen vil i dybden med et eller andet. Så hvis man ser på den geografiske fordeling af de to viruser, så ser man både hvor Fancy Bear kiggerog hvor gruppen finder noget spændende.

Brugen af virusen X-Agent fordelt på lande. Kilde: Google, "Peering into the Aquarium", september 2014

Brugen af virusen X-Agent fordelt på lande. Danmark er det grønne lagkagesnit øverst til venstre. Kilde: Google, “Peering into the Aquarium”, september 2014

Og det gør den i høj grad i Danmark. Danmark fylder absolut ingenting i brugen af det brede søgeværktøj Sofacy, men står for 1,9 procent af de registrerede anvendelser af X-Agent.

Det er først og fremmest i Georgien, Rusland, Tyskland, USA og Ukraine, at gruppen sætter det tunge skyts ind, og derefter Canada. Men lige i hælene følger Rumænien, Japan og Danmark med hver 1,9 procent af de registrerede anvendelser af X-Agent. Interessen for Danmark er altså stor, sammenlignet med vores lands lille størrelse.

Tallene omfatter registreringer frem til senest september 2014, da rapporten udkom.

Noget tyder i øvrigt på, at Google allerede da var klar over, hvem der stod bag gruppen. Rapporten er nemlig navngivet  “Peering into the Aquarium”. Det kan være en subtil henvisning til GRU, den russiske militære efterretningstjeneste, som har hovedkvarter i en bygning der gerne omtales som “Akvariet”.

Share This