Russiske fodboldfans hylder kontroversielle forbilleder

Spartak Moskvas hjemmebane, Otkritie Arena. Foto: Дмитрий Садовников

Det er ingen hemmelighed, at store dele af de mest fanatiske russiske fodboldfans befinder sig helt ude i de politiske ekstremer. Dette er for nyligt blevet bevist endnu en gang. 

Af Toke Theilade 

Der findes ikke mange europæiske fodboldfans, der har et dårligere ry end de russiske. Ruslands mest dedikerede fodboldfans er gang på gang involveret i negative sager fra racisme til vold og lignende. Dette skete igen i slutningen af november måned.

Da Zenit Skt. Petersborg spillede Europa League på hjemmebane imod Nicklas Bendtner og Rosenborg BK torsdag aften, hyldede klubbens fans den serbiske krigsforbryder, Ratko Mladic.

Kampen blev spillet dagen efter, at den nu 74-årige Mladic, der går under navnet Bødlen fra Bosnien, blev idømt livsvarigt fængsel for folkemord, krigsforbrydelser og forbrydelser imod menneskeheden. Den anledning benyttede Zenits fans til at udråbe ham til en “serbisk helt”.

UEFA har sidenhen åbnet en sag imod Zenit.

Få dage senere stjal Zenits ærkerivaler fra Spartak Moskva så billedet. Dette skete under mandagens derby mellem Spartak og Zenit i Moskva. Her hyldede hjemmeholdets fans en ligeså tvivlsom karakter.

Undervejs i kampen udråbte en gruppe Spartak-tilhængere nemlig Juri Budanov til en “russisk helt”. Budanov, der var officer i den russiske hær, dræbte i år 2000, under den anden tjetjenske krig, den 18-årige tjetjenske kvinde, Elza Kungajeva. Mordet var brutalt og Kungajeva blev både bortført, tævet, voldtaget og til sidst dræbt og begravet.

Det er desværre velkendt, at de størstedelen af de fanatiske russiske fodboldfans befinder sig på den yderste højrefløj. En rapport fra SOVA Center og FARE Network konkluderede i sommers, at russisk fodbold i 2016/2017-sæsonen oplevede hele 89 tilfælde af racisme og diskrimination.

Share This