Russere i Letland beder Rusland om hjælp

Den lettiske hovedstad Riga  Foto: Ota Tiefenböck

Den lettiske hovedstad Riga Foto: Ota Tiefenböck

Letland/Rusland: Etniske russere boende i Letland har henvendt sig til den russiske Statsduma med anmodning om hjælp. Det skriver det russiske nyhedsbureau ITAR-TASS.

”Vi har brug for juridisk hjælp i kampen mod autoriteterne. Vi kan råbe og skrige, men vi har brug for retshjælp, fortæller lederen af Latvian Non-citizen Congress, en organisation som repræsenterer ikke-lettiske indbyggere i Letland, Alexander Gaponenko.

Gaponenko deltog i en rundbordssamtale i den russiske Statsduma, hvor han gav udtryk for, at russisktalende indbyggere i Letland og Estland er siden Sovjetunionens opløsning blevet frataget de fleste politiske, sociale og økonomiske rettigheder i deres hjemlande.

Medlemmerne af Statsdumaen er blevet enige om at rette henvendelse til Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) og protestere imod behandlingen af lettiske og estiske russere.

I Letland bor der omkring 320.000 russisktalende. Letland besluttede efter landets uafhængighed i 1991 at give lettisk statsborgerskab til personer, som boede i landet før den sovjetiske okkupation i 1940.

Personer som flyttede til Letland efter 1940, det vil sige også personer som kom til landet under Sovjetunionen, skal gennemgå en naturaliseringsprocess, herunder bestå eksamener i lettisk.

Lettiske ikke-statsborgere har begrænsede rettigheder i Letland, må eksempelvis ikke deltage i valghandlinger og heller ikke betræde bestemte offentlige stillinger. ota

Share This