Ad

Rusland: Tjekkiet, Slovakiet, Sverige eller Storbritannien bag stoffet til mordforsøg på russisk spion

Illustrationsfoto: PC Matt Hone

Rusland: Stoffet Novitjok, brugt til forgiftning af tidligere russiske spion Sergej Skripal er med alt sandsynlighed blevet fremstillet i Tjekkiet, Slovakiet, Sverige eller Storbritannien, siger talsmand for det russiske udenrigsministerium Maria Zakharova til Rossija24.

Derudover er det ifølge det russiske udenrigsministerium muligt, at stoffet kunne have været fremstillet i USA.

“Hverken på Sovjetunionens eksistens eller i tiden af Den Russiske Føderation er der blevet udviklet hverken et stof med kodenavnet eller med navnet Novitjok, siger Zakharova, som tilføjer, at stoffets russiske navn har til formål at fjerne fokus fra lande, som kan fremstille stoffet.

Maria Zakharova udtalelse er i strid med russiske eksperter, som i sin tid deltog i udviklingen af stoffet, heriblandt Vil Mirzajanov, som har været med til at udvikle stoffet, men som nu lever i USA.

Tjekkiets forsvarsminister Martin Stropnicky betegner russernes meddelelse som manipulation.

“Vi afviser påstanden om Novitjok, som ikke er baseret på fakta. Det er en måde at manipulere informationer i det offentlige rum, hvor man udsender en meddelelse af en yderst spekulativ karakter, uden at kunne bevises den, skriver Martin Stropnicky på Twitter.

Ligeledes Slovakiets udenrigsministerium afviste lørdag aften, at landet har noget som helst kendskab til Novitjok. ota