Rusland tilbyder Ukraine en gasaftale

Illustrationsfoto: Dreamstime

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Ruslands energiminister Aleksander Novak har tilbudt at forlænge den nuværende gastransitaftale frem til 2021. Det skriver”Emerging Europe”. Novak ser frem til trilaterale forhandlinger herom mellem Rusland, Ukraine og EU. Forhandlingerne, siger han, skal begynde, når den ny ukrainske regering er helt på plads. Aftalen skal løbe indtil Northstream II og TurkStream træder i kraft. Tidligere forhandlinger mellem Gazprom og Naftogaz er endt resultatløst, og USA har truet med sanktioner rettet mod europæiske virksomheder, der deltager i projektet. USA satser på at  sælge mere flydende gas (LNG) til Europa. EU kommissær for energi, slovakken Maros Sefcovic har indkaldt til forhandlinger i september.

Han har tidligere foreslået en 10-årig transitaftale med 60 mia. m3 i årligt transitvolumen. Det vil Rusland ikke binde sig til. Ukraine selv indfører ikke gas fra Rusland, men ønsker at bibeholde transitindtægterne. Men Kijev kan blive nødt til at acceptere en kortsigtet aftale og så prøve at stå bedst muligt rustet, når den nuværende transitaftale udløber i 2021.

Ukraine satser på at købe mere gas fra Qatar via en LNG terminal nær Athen. Tyskland og flere andre EU-lande er med I Northstream II. Finland og Sverige har godkendt linjeføringen. Danmark har forsinket selve iværksættelsen af Northstream II. Årsagen er primært geopolitisk. Northstream II  og TurkStream ventes afsluttet ultimo 2019 og vil have en kapacitet på 70 mia. m3 .

Share This