Rusland stempler anti-racistisk tænketank som udenlandsk agent

Rusland  Foto: TUBS

Rusland Foto: TUBS

Det russiske justitsministerium har stemplet den Moskva-baserede tænketank SOVA Center, der forsker i nationalisme, racisme og fremmedhad, som en udenlandsk agent.

Af Toke Møller Theilade

Den 14 år gamle tænketank SOVA Center for information og analyse, eller bare SOVA Center, har netop fået prædikatet udenlandsk agent oplyser det russiske justitsministerium.

Loven, der stempler NGO’er, der får økonomisk hjælp fra udlandet, som udenlandske agenter, har været kontroversiel siden indførelsen i 2012, og betyder blandt andet i praksis at SOVA Center fra nu af altid skal gøre det klart i deres publikationer og taler, at de er en udenlandsk agent.

Dette kan få store konsekvenser for organisationen frygter direktør Alexander Verkhovsky:

”SOVAs inklusion på listen over udenlandske agenter betyder en række ubehagelige ting for os, inklusiv forpligtelsen til at indikere dette [at de er en udenlandsk agent red.] alle steder,” fortalte Verkhovsky til FARE Network efter offentliggørelsen.

”Vigtigst af alt så ved vi, at nogle af vores potentielle partnere kan blive bange for at arbejde med os. Det kan betyde at vi må begrænse vores aktiviteter.”

Iblandt SOVA Centers aktiviteter er blandt andet et månedligt overblik over episoder med racisme og fremmedhad i Rusland, samt årlige rapporter om racisme i russisk fodbold.

Share This