Rusland lukker for hanerne, hvis Ukraine ikke betaler

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Det russiske gasselskab Gazprom, vil ikke længere levere gas til Ukraine på klods. Ukraine har en chance for at betale sin gæld senest den 2. juni. Sker det ikke, bliver der lukket for forsyningerne af russisk gas til Ukraine. Derudover skal Ukraine fremover betale forud for den russiske gaslevering, og det skal ske allerede fra tirsdag den 13. maj. Det meddeler, ifølge russiske medier, selskabets direktør Aleksej Miller, som citerer den russiske premierminister Dmitrij Medvedev.

“Jeg mener Gazprom har taget alle mulige skridt til at løse situationen. Vi har snakket med dem, diskuteret, men vi bliver ikke hørt, siger Medvedev ifølge ITAR TASS.

Gazprom anfører, at Ukraine skylder 3,51 milliarder dollars, og at selskabet flere gange har advaret Ukraine om, at det kan komme på tale, at Rusland lukker for gassen.

Ukraine afviser at betale for gassen, før der er opnået en aftale, som regulerer den pris, som Rusland forlanger. Den ukrainske energiminister, Jurij Prodan, mener, at Rusland forlanger alt for høj pris for gassen, og at det derfor nærmest er umuligt for Ukraine at betale for gassen. Han har foreslået diverse løsningsmodeller. Den russiske regering anerkender dog ikke den ukrainske regering for at være legitim og vil derfor ikke forhandle med den.ota

Share This