Rusland gør fremskridt: Mindre racisme i fodbold end tidligere

Billede: Toke Theilade

En ny rapport viser, at mængden af racisme i russisk fodbold i 2016/2017-sæsonen var lavere end i de forrige to, hvilket er godt nyt for landet, der skal afholde VM næste sommer.

Af Toke Theilade

Rusland er i årevis blevet kritiseret for mængden af racisme på landets fodboldstadioner. I løbet af de seneste år er landet da også blevet ramt af en række kedelige sager, men nu ser det endelig ud til, at situationen er i bedring.

En rapport fra den antiracistiske fodbold-NGO Fare Network og den russiske NGO SOVA Center viser ifølge AP, at antallet af racistiske episoder i den russiske 2016/2017 sæson var det laveste i de seneste tre sæsoner.

Fare melder, at man i den forgangne sæson, hverken hørte de racistiske abe-tilråb efter sorte spillere eller observerede åbenlyse nazi-symboler på tribunerne.

De russiske myndigheder har da også gjort meget for at forbedre landets image. Tilbage i februar blev den tidligere landsholdsspiller Aleksey Smertin ansat som ny antiracisme -og diskriminations inspektør af Det russiske fodboldforbund, og rundt omkring i landet er stadionpersonalet blevet undervist i at genkende nynazistiske og højreekstreme symboler.

Der er dog stadig lang vej for Rusland. Der blev nemlig observeret 89 tilfælde af racistisk eller højreekstrem adfærd, hvilket blandt andet inkluderer tilråb og bannere på stadionsne.

For eksempel fremviste både CSKA Moskva og Spartak Moskvas fans antisemitiske bannere, imens at der også flere gange blev diskrimineret imod folk af ’ikke-slavisk’ udseende.

VM spilles næste sommer og afholdes i 11 russiske byer.

Share This