Rumænsk EU-parlamentsmedlem: Østeuropa giver mere til Vest end det får tilbage
EU: Det kommende EU budget skal tage hensyn til de multinationale selskabers profit i Øst- og Centraleuropa samt det brain drain, der foregår i østeuropæiske lande. Det mener den rumænske Europa Parlaments medlem Clotilde Armand i en kommentar i Financial Times.
Ifølge hende fremstiller de vesteuropæiske lande sig selv som de godgørende lande, som sender penge til Øst- og Centraleuropa. Den store del af historien bliver dog ifølge Clotilde Armand ikke fortalt af hverken vestlige politikere eller medierne. Clotilde Armand peger især på det brain drain der finder sted i Europa i dag, hvor de rige vesteuropæiske lande rekrutterer eksempelvis læger og sygeplejersker fra Øst. Vel at mærke personer som bliver uddannet i deres hjemlande, men umiddelbart efter smutter til vest for at arbejde og tage sig af Vesteuropas aldrende befolkning.
Ifølge Clotilde Armand har mere end halvdelen af de polske nyuddannede læger og sygeplejersker planer om at tage til Vest. I Bulgarien er det helt op til 90 procent. Clotilde Armand peger på, at det koster 100.000 euro at uddanne en læge i Rumænien. Det burde der også tages hensyn til, mener hun.
Clotilde Armand peger desuden på, at de øst- og centraleuropæiske lande i perioden 2010-2016 fik EU midler svarende til 2-4 procent af landenes BNP. I samme periode afleverede landene dog via de multinationales selskabers profit i de pågældende lande omkring 4-8 procent af deres BNP.
Hos Mr.East har vi naturligvis skrevet om problematikken tidligere. Læs her om de financielle bevægelser i Øst- og Centraleuropa. ota