Rumænien og Moldova hårdt presset, 50.000 flygtninge fra Ukraine ankommet til Rumænien på to dage

                    

Et gadebillede fra Chisinau fra parlamentsvalg i november 2014 Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rumænien/Moldova: Ganske som Polen er Rumænien frontlinjestat, når det gælder krigen i Ukraine. 2. marts var der ankommet 120.000 flygtninge til Rumænien. To dage derefter var 50.000 flere kommet. Emil Box, borgmester i byen Cluj, siger i et interview til ”Euractiv”, at det vigtigste er at få klarlagt, hvor mange der henholdsvis ønsker flygtningestatus i Rumænien og hvor mange, der ønsker at rejse videre. De der ønsker flygtningestatus vil hurtigst muligt blive integreret og få jobs i Rumænien.

De lige nu i alt 170.000 flygtninge i Rumænien er 30. 000 flere end der kommet til Ungarn frem til 5. marts.  Der er ikke udsigt til, at tallet falder, tværtimod. Myndighederne i Bukarest har reageret for sent, men regeringen har nu tilbudt langs grænsen til Ukraine at oprette nøglepunkter (”hubs”) for humanitær bistand inde i Ukraine selv. Det forslag er blevet vel modtaget i Bruxelles.

Af de 120.000 der var ankommet frem til 2. marts forlod 70.000 Rumænien i dagene, der fulgte efter. De fleste hørte til de mere ressourcestærke og kørte i bil. I den anden bølge af flygtninge ankom flere ressourcesvage flygtninge. De har krævet større indsats fra myndighedernes side.

Rumænien og nabolandet Moldova er fattige lande, der behøver hjælp ude fra. Moldova er et lille og ressourcefattigt land, med blot 2.6 mio. indbyggere. 237.000 flygtninge er kommet til Moldova, indtil videre er 113.000 blevet i landet. Rumæniens naboland mod nord, Ungarn vil selv dække de omkostninger, der er forbundet med at modtage og integrere flygtninge. 20.000 af de dem der er kommet til Ungarn er etnisk ungarere. Ungarn fordømmer Ruslands invasion og har støttet sanktionerne, men afviser fortsat at levere våben til Ukraine. Rumænien følger stort set NATOs linje.

Share This