Ad

Rumænien går til valg

Parlamentet i Bukarest Foto: Ota Tiefenböck

Parlamentet i Bukarest Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rumænien: Som i Makedonien skal der afholdes parlamentsvalg i Rumænien her søndag den 13. december. I et år har landet været styret af en teknokratregering, ledet af den tidligere EU-kommissær Dacin Ciolos. Han trådte til, da daværende ministerpræsident Viktor Ponta valgte at træde tilbage efter omfattende folkelige demonstrationer.

Hovedmodstanderne ved valget er Socialistpartiet (PSD) og Det Nationalliberale Parti, og et af de to partier skal efter valget forsøge at få mindre partier med i en regering, der har et flertal bag sig i parlamentet.
Erfaringen viser, at det kan blive meget svært. Der er i Rumænien en udbredt frygt for nationalistiske manifestationer, da det er 100-året for oprettelsen af Stor-Rumænien, der i mellemkrigsperioden bl.a. indbefattede det nuværende Moldova, som mange ønsker genindlemmet i Rumænien.
Den rumænske økonomi viser lige nu høj vækst, ca. 6 pct. i 2. kvartal i år, men skal det fortsætte, vil det kræve politisk stabilitet, og den blive svært at få gennemført. Det frygtes på forhånd, at valgdeltagelsen bliver meget lav. Mange også i Rumænien er “valg-trætte”.