Relativt få corona-smittede i Østtyskland

Dresden Foto- Christoph Münch

Af Michael Skovgaard

Tyskland: I de tidligere østdelstater er der langt færre smittede i forhold til resten af Tyskland. En epidemiolog forklarer nogle mulige årsager til det langt mildere forløb.

Med undtagelse af Berlin er antallet af smittede langt lavere i delstaterne Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Brandenburg og Thüringen set i forhold til de hårdere ramte delstater som Bayern og NRW både i absolutte tal og antal smittede pr. 100.000 indbyggere.

Hajo Zeeb fra Leibniz-Instituttet for Præventionsforskning og Epidemiologi i Bremen forklarer, at der ikke findes en enkelt årsag til fænomenet, men at flere faktorer er i spil. Først og fremmest er virusen ikke blevet spredt så hurtigt i den østlige del, da befolkningen er ældre og mindre mobil.

„Vi går i første række ud fra, at alder er en risikofaktor for at få svære følgesygdomme“, sagde Zeeb til DPA. „I starten blev smitten spredt af hovedsagelig yngre mennesker, som rejser oftere.“

Dertil kommer, at for eksempel Mecklenburg-Vorpommern er meget tyndt befolket og har en landlig struktur. Eneste storby er reelt Rostock, som forlængst er erklæret corona-fri. Dog er det hele ikke sort-hvidt, da Bremen også er relativt forskånet i forhold til andre byer på samme størrelse.

Flere eksperter har peget på de mange karnevaller, der er mere udbredte i den vestlige del, som en mulig årsag. Men den teori skal dog også tages med et gran salt. I byen Cottbus var mere end 10.000 mennesker samlet til det årlige karneval. Indtil nu er der kun meldt 39 smittede og ingen nye tilfælde de sidste tre uger. Cottbus med knap 100.000 indbyggere ligger 130 kilometer fra Berlin i delstaten Brandenburg.

En anden forskel er, at smitten kan være blevet spredt af skiturister fra Ischgl. Derfor er Hamburg, Bayern og NRW hårdere ramt. Zeeb peger på, at på grund af den socioøkonomiske status i den østlige del har langt færre østtyskere råd til skiferier i samme omfang som vesttyskerne.

Endnu en faktor kan være, at da Tyskland besluttede at lukke ned på forbundsplan, var der relativt få smittede i Østtyskland. Dermed skabte man optimale betingelser for at forhindre spredning af smitte.

En omstridt tese er tvangsvaccinationerne mod tuberkulose i det tidligere DDR – den såkaldte calmette-vaccine. Ifølge Zeeb er der ingen beviser på, at det skulle have en effekt.

Lothar Wieler, som er chef for Robert Koch Institut i Tyskland  – svarende til SSI i Danmark – sagde, at calmette-teorien er blevet bragt på bane af flere forskere, men man har ikke kunnet finde belæg for den. I lighed med Zeeb henviser han til sociale og demografiske faktorer som primære årsager til de store regionale forskelle i Tyskland.  

Share This