Regeringskrise i Tyskland – er Merkel færdig?

Den tyske kansler Angela Merkel Foto: Jacques Grießmayer

Mindretalsregering, nyvalg eller alligevel en stor koalition …?

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Efter sammenbruddet i forhandlingerne om en Jamaica-koalition med CDU/CSU, FDP og De Grønne er situationen mere speget end nogensinde før. Nok lagde forbundspræsident Steinmeier i dag pres på alle partier i Forbundsdagen for at finde en løsning, men den er ikke umiddelbart i sigte.

Søndag aften trak FDP sig fra forhandlingerne efter flere ugers sonderinger præget af noget, som de fleste partier kalder et ”forpestet” klima med gensidige beskyldninger og manglende tillid og vilje til reelt samarbejde.

En mindretalsregering med CDU/CSU og FDP er en mulighed – AfD har tidligere udtalt, at partiet vil ”tolerere” den mulighed. Men da FDP har trukket sig, er det lige så oplagt med CDU/CSU og De Grønne.

Et nyvalg vil næppe gøre nogen forskel, men kan yderligere komplicere den fastlåste situation. Ifølge de seneste meningsmålinger er CSU/CDU nede på omkring 30 procent, og FDP og De Grønne ligger begge på omkring 10 procent. SPD ligger på godt 20 procent.

Det indebærer, at et nyvalg med yderligere fremgang til AfD og Die Linke kan bringe landet ud i den situation, at der hverken er flertal for en GroKo med CDU/CSU og SPD eller en Jamaica med CDU/CSU, FDP og De Grønne, da ingen af de to konstellationer vil kunne mønstre over 50 procent af stemmerne. Endelig må alle partier forvente at blive straffet af vælgerne for manglende evne til at finde en løsning. For et par uger siden så de tyske vælgere positivt på dannelsen af en Jamaica-koalition, men tilslutningen er faldet drastisk i takt med de langtrukne og resultatløse forhandlinger.

Endelig har flere ytret tvivl om Merkels fortsatte ledelse af CDU. Problemet er bare, at hun ikke har en naturlig efterfølger i partiet. En meningsmåling viste, at de fleste foretrækker enhver anden som leder end et de nuværende CDU-medlemmer af Forbundsdagen, hvor Merkel-kritikeren Jens Spahn har været nævnt som en mulighed.

SPD-chefen Martin Schulz har erklæret en ny GroKo for stendød og holder fast ved, at SPD skal gå i opposition, men flere SPD-folk har dog erklæret, at der opstår en helt ny situation, hvis Merkel trækker sig.

Her er det så bemærkelsesværdigt at NRW’s ministerpræsident Armin Laschet (CDU) i forsigtige vendinger har bragt muligheden for en ny GroKo på bane. Og spørgsmålet er også, hvor stor rygdækning Schulz egentlig har i sit eget parti, hvor Hamburgs borgmester Olaf Scholz står klar på sidelinien.

Dermed skal man ikke endegyldigt afskrive muligheden for en ny GroKo som alternativ til et nyvalg. Det store spørgsmål er blot, om den bliver med eller uden Angela Merkel som kansler.

Share This