Regeringskrise i Tjekkiet, premierminister opfordres til at gå af

Tjekkiets premierminister Andrej Babis Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Seks tjekkiske oppositionspartier, som til sammen har 92 pladser i det 200 personers store tjekkiske parlament opfordrer den tjekkiske premierminister Andrej Babis til at gå af. Partierne opfordrer til at der bliver stillet mistillidskvotum til Tjekkiets regering, skriver tjekkiske medier.

Oppositionspartierne beskylder Andrej Babis for at have hindret undersøgelser vedrørende misbrug af EU fonde i forbindelse Babis` tidligere ejerskab af virksomheden Cape hnizdo (Storkerede) samt bortførelse af hans søn til den russisk annekterede ukrainske halvø Krim.

Andrej Babis` søn Andrej Babis junior stod tirsdag frem i tjekkiske medier og fortalte, at han blev tvunget til at rejse til Krim på grund af hans rolle i sagen om Capi hnizdo, som han angiveligt var ejer af, da virksomheden fik tildelt økonomiske midler. Han blev ifølge egne udsagn holdt mod sin vilje på Krim, da de nærmeste medarbejdere omkring hans far ønskede, at han ikke skulle indgå i politiets undersøgelser af sagen om økonomisk snyd.

I medierne fortæller han, at han i sin tid fik “nogle dokumenter til underskrift, men ikke var klar over, hvad han skrev under.” 

Premierminister Babis, som i øjeblikket deltager ved konference om migration i Italien, afviser, at hans søn blev holdt på Krim imod hans vilje. Hans søn er ifølge ham psykisk syg og har gennem længere tid modtaget behandling for sin psykiske sygdom. Han betegner hele situationen som “et scenarium, hvis formål er at få ham ud af politik.”

Andrej Babis rejste tirsdag fra Palermo og kom tirsdag eftermiddag på officielt besøg i Danmark, hvor han skal mødes med den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen. ota

Share This