Regeringsforhandlingerne i Kroatien trækker ud

Regeringsbygningen i Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

Regeringsbygningen i Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Kroatien: En koalition bestående af HDZ og MOST (“Bro”) med HDZ’s leder Andrei Plenkovic som regeringschef synes stadig at være eneste udvej på de regeringsforhandlinger, der officielt starter tirsdag i Kroatien.

Valgeksperter venter dog ikke, at landets ministerpræsident vil blive udnævnt allerede efter den første forhandlingsrunde hos præsident Kolinda Grabar Kitarovic.

Et flertal i parlamentet kræver støtte fra 76, ved valget fik HDZ 61 mandater, MOST 13. Plenkovic satser på støtte også fra alle 8 parlamentsmedlemmer, der er indvalgt for landets nationale minoriteter. Bondepartiet HSS er villig til at støtte Plenkovic, men vil ikke med  i en regering.

MOST har fremlagt syv krav for at gå med i en regering, deriblandt ændringer i valgloven, ændret finansiering af det politiske system, ændringer inden for Radio og TV samt lavere skat for mindre erhvervsdrivende. Om HDZ vil kunne opfylde de krav fuldt ud, vides endnu ikke.

Partiet afviser i hvert fald “ultimative krav”. Det forventes, at regeringsforhandlingerne vil vare i mindst to uger endnu, så vælgerne må bevæbne sig med tålmodighed. Kroatien havde også før valget en regering bestående af HDZ og MOST, men den faldt i juli på grund af en mistillidsdagsorden til regeringen i parlamentet.

Share This