Regeringsforhandlinger i Tyskland trækker ud, fortsat mange knaster især mellem FDP og De Grønne

Bundestag Foto: Wolfgang Pehlemann

Af Michael Skovgaard

Tyskland: De tre Ampel-partier SPD, FDP og De Grønne arbejder stadig på at finde et fælles fundament. Efter valget i september har 22 arbejdsgrupper været i gang med at aftale et kommende regeringsgrundlag.

Det er tidligere meldt ud, at en endelig konstituering skulle være på plads i starten af december, men der er stadig voldsom uenighed især mellem FDP og De Grønnes venstrefløj „fundi‘erne“. Ifølge flere kilder har netop den fløj af partiet forladt forhandlingerne flere gange. Det er især klimaspørgsmålet, hvor De Grønne står fast på, at 80 procent af al energi skal være vedvarende inden 2030. Men det afviser FDP og SPD som urealistisk drømmeri.

Mandag går forhandlingerne ind i den afgørende fase, og en mulig ministerliste er nu blevet offentliggjort. Olaf Scholz (SPD) bliver kansler, mens Robert Habeck fra De Grønne tildeles et nyt „superministerium“ for klima og erhverv. Annalena Baerbock (De Grønne) bliver udenrigsminister, mens Christian Lindner fra FDP sætter sig på finansministerposten. Desuden får FDP justits- og forsvarsministeriet, mens SPD og De Grønne deles om de øvrige ministerier. Landbrugsministeriet ser ud til at gå til De Grønne, men der er ikke sat en person på.

Det er bemærkelsesværdigt, at SPD som det største parti kun har indenrigsministeriet som en relativt tung ministerpost ud over kanslerembedet. Det vil i så fald blive Christine Lambrecht.

Vicekanslerspørgsmålet er ikke afgjort. I modsætning til Danmark er det ikke udenrigsministerposten, der automatisk udløser en viceregeringschef. Finansministerposten anses som den mest magtfulde post næst efter kansleren. FDP krævede fra start denne post, og det er et af de store stridspunkter i den kommende regering. SPD og De Grønne vil åbne de offentlige kasser og øge gældsætningen, men det vil det borgerlige og liberale parti FDP ikke. Nu har FDP fået den magtfulde post, men prisen har været at afgive to andre vigtige ministerier til Habeck og Baerbock fra De Grønne.

Desuden er det interessant, at De Grønnes venstrefløj åbenbart har fået trumfet igennem, at Anton Hofreiter skal være trafikminister, og her er der allerede lagt op til ballade i en mulig kommende regering mellem FDP og De Grønne. Sidstnævnte vil udfase benzin- og dieselbiler hurtigst muligt til fordel for elbiler, men det vil FDP ikke. Den meget langhårede og fodformede Hofreiter styrer De Grønnes venstrefløj sammen med den gamle hardliner Jürgen Trittin, som repræsenterer den gamle grønne protest-ideologi.

Måske kommer der en afklaring i starten af december med hensyn til en ny tysk regering – eller måske trækker det ud. FDP og SPD har carte blanche til at gå med, mens De Grønne skal spørge baglandet, før man endegyldigt kan sige ja, og det er især partiets venstrefløj, som stiller sig på bagbenene.

Overordnet set er FDP og SPD enige om de store linjer. FDP har ikke råd til at trække sig fra forhandlingerne. Det gjorde partiet i 2017, hvorefter partiet røg under spærregrænsen i flere målinger. Siden er partiet røget op på 12-14 procent, da det især stjæler yngre borgerlige vælgere fra CDU/CSU.

Det store spørgsmål er nu, om De Grønne går med eller trækker sig i sidste øjeblik. Det bliver op til baglandet i partiet, som er splittet i to fraktioner – dvs. „fundierne“ og „realoerne“ – eller fundamentalisterne på venstrefløjen og realisterne på midten af det politiske spektrum. Habeck og Baerbock repræsenterer sidstnævnte, og de seneste meningsmålinger viser, at tyskerne foretrækker en en Ampel (lyskurv) hen over midten med SPD, De Grønne og det borgerlige liberale parti FDP.   

Share This