Putin langtfra alene i verden

kremlin-ru. Putin3

Den russiske præsident Vladimir Putin høster støtte hos højreradikale europæiske partier, men også fra den europæiske venstrefløj.

Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, Syddansk Universitet

Rusland: ”Jeg beundrer Putin” erklærede lederen af Storbritanniens Uafhængighedsparti (UKIE) Nigel Farage for nylig, uanset at han ifølge eget udsagn ikke havde tillid til ham og ikke selv ønskede at bo i Rusland. Der er blandt højrenationale en udbredt beundring for Putin, især for hans antiamerikanisme og euroskepticisme.

Putin gjorde ikke alvorlige fejl, modsat hans modstandere i EU og USA, har Frankrigs Jean-Marie Le Pen blandt andet sagt, og lignende udmeldinger er kommet fra Liga Nord i Italien, fra Gylden Daggry i Grækenland, Jobbik i Ungarn og Ataka i Bulgarien. Krim er historisk set en del af Rusland, lyder det blandt andet fra en nær medarbejder til Marine Le Pen.

Front National i Frankrig mener, at en ”stormagtskoncert” som i 1800-tallet med Rusland, Frankrig og Tyskland som kernelandene er at foretrække frem for det nuværende internationale system.

Højrepolitikere som Francois Fillon i Frankrig og Silvio Berlusconi har også udvist forståelse for Putin’s og Ruslands politik. Ungarns Viktor Orbán, der genvandt regeringsmagten ved valget for et par uger siden, har gentagne gange udvist forståelse for Putin’s handlinger. Han mener, at Vesten ikke har forståelse for, at et så stort land som Rusland ikke organiserer og kan styre sig selv sådan som demokratierne i Vest. Det går ikke bare at belære dem og dermed miste mulighederne for at samarbejde med og påvirke Rusland, mener Orbán.

Støtten eller ”forståelsen” for Ruslands adfærd er dog ikke begrænset kun til højrefløjen. Blandt mange er der protester mod ny kold krig, en ”civilisationskrig”. For eksempel i det regerende Socialistparti i Bulgarien, hvor der langt ind i rækkerne er støtte til Ruslands krav på Krim og samtidig kritik af EU’s og USA’s sanktionspolitik og oprustning rettet mod Rusland.

I Tyskland er der i brede kredse en forståelse for den russiske frygt for inddæmning og omringning fra NATO og EU, og det ikke mindst blandt industrifolk og hos politikere med baggrund i og med interesse i en fastholdelse af den klassiske ”bløde” og et vist stykke forstående tyske østpolitik, kendt i Willy Brandts, Helmut Schmidts og Gerhard Schröders tid.

Kilder: bl.a. Gazeta Wyborcza og Hungary Matters

Share This