Putin: Frankrig og Rusland har fælles interesser

Vladimir Putin. Foto: Kremlin

Vladimir Putin. Foto: Kremlin

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland/Frankrig: Iflg. ITAR-TASS vurderer Vladimir Putin sit besøg i Frankrig positivt. Vi har fælles interesser, uanset at “omgivelserne” er vanskelige, siger han. “Problemer er til for at blive løst”.

Putin lægger i den forbindelse vægt på det stigende økonomiske samkvem mellem Rusland og Frankrig. De direkte franske investeringer i Rusland steg således i 2016 med 2.5 mia. dollar, samhandelen med 14 pct. Og tallet for samhandelen i det første kvartal af 2017 viser en stigning på hele 23 pct. I alt 500 franske virksomheder opererer på det russiske marked. Det er ingen hemmelighed, at fransk (og tysk) erhvervsliv kraftigt modsætter sig sanktionerne mod Rusland.

Vestlige (fx østrigske) økonomiske institutter er nået frem til, at de negative økonomiske virkninger er blevet større i Vesten end i Rusland selv, hvor der i år iflg. IMF forventes en vækst på 1-2 pct.

Vladimir Putin var i Frankrig for at markere 300 året for Peter den Stores besøg. Ruslands forhold til Frankrig og Tyskland synes iflg. mange iagttagere at blive mere “pragmatisk” i takt med, at Europas forhold til Trump’s USA forværres.

Ruslands viceudenrigsminister Sergei Ryjabkov har da også, næsten samtidig med Putin’s besøg i Frankrig, beklaget det dårlige forhold mellem Rusland og USA. Så samtidig med at forholdet mellem Europa og Rusland synes at blive kendetegnet ved mere “pragmatisme”, er det indtil videre gået den anden vej i forholdet mellem Moskva og Washington.

Endnu et tegn på, at EU/Europa “selvstændiggøres” i forhold til USA. Om det åbner op for gennembrud eller deeskalering af konflikterne i Ukraine og Syrien kan kun tiden vise.

Share This