Prag er Europas kulturperle

 

Stavovske divadlo, hvor Mozarts opera Don Giovanni havde premiere i 1787 Foto: Ota Tiefenböck

Stavovske divadlo, hvor Mozarts opera Don Giovanni havde premiere i 1787 Foto: Ota Tiefenböck

Den tjekkiske hovedstad Prag er, og altid har været, en af Europas vigtigste kulturbyer.

Af Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Ikke mange byer af den tjekkiske hovedstad Prags størrelse kan bryste sig af at have tre forskellige operascener, massevis af teatre og spillesteder, museer med gammel og moderne kunst eller kunstudstillinger. I Prag er kulturen i højsædet, og sådan har det altid været.

Det ikke tilfældigt, at for eksempel den østrigske komponist Wolfgang Amadeus Mozarts opera Figaros Bryllup fik en kæmpe succes i Prag, selvom den fik en forholdsvis kølig modtagelse i Wien.

Mozart valgte efterfølgende Prag til premiere af sin opera Don Giovanni i 1787, som fik en bragende succes i Prag. Til sammenligning blev Don Giovani opført første gang i Danmark 16 år efter premieren i Prag og uden nogen større succes.

Prags forkærlighed for kultur er dog ikke noget, der kun hører historien til. Prags kendte teater Laterna Magika, som kombinerer sort teater, ballet, dans og film er et godt eksempel på Prags pulserende kulturliv. De sidste skud på stammen er for eksempel Prags museum for moderne kunst DOX eller kulturstedet Meet Factory, som arrangerer kunstudstillinger, koncerter, forelæsninger eller teaterforestillinger samt de mange spille- og udstillingssteder spredt over hele byen.

Share This