Prag besvarer kinesiske trusler: Menneskerettigheder er vigtigere end en pandabjørn i ZOO

Illustrationsfoto- Ailuropoda

Tjekkiet: Tjekkiets hovedstad reagerede i dag på kinesiske trusler fremsat af det kinesiske udenrigsministerium. Ministeriet advarede via sin talsmand Keng Tjuang, at Tjekkiets hovedstad skader forholdet mellem Tjekkiet og Kina. Prag har takket nej til en pandabjørn til Prag ZOO og forlanger også at få fjernet et afsnit i venskabsbyaftalen mellem Prag og Beijing, som omhandler Prags accept af Kinas territoriale integritet. Det vil blandt andet sige Tibets og Taiwans tilhørsforhold til Kina.

Prags borgmester Zdenek Hrib vil ikke lade sig påvirke af kinesernes trusler og holder fast ved, at det omtalte afsnit skal fjernes fra venskabsbyaftalen, skriver tjekkiske medier.

“At fjerne en overflødig politisk deklaration fra en venskabsbyaftale mellem Bejing og Prag ser jeg ikke som brud på tjekkisk-kinesiske forhold. Vi ønsker apolitiske partnerskaber, baseret på kulturudveksling, som begge sider drager fordel af, siger Zdenek Hrib og uddyber:

“Vi har i går sendt et nyt oplæg til forhandling til kineserne. I tilfælde af manglende succes er aftalens opsigelse realistisk.”

Han bliver bakket op af organisationens Praha Sobe (Prag til sig selv).

“Vi har længe sagt, at menneskerettigheder er vigtigere end en panda i ZOO, siger organisationens formand Jan Cizinski.

Ligeledes formand for partiet TOP-09 Jiri Pospisil bakker op.

“Kina har i dag opfordret Prag til ikke at ødelægge forholdet mellem Kina og Tjekkiet. Jeg vil så opfordre kammeraterne i Kina til enedeligt at respektere de grundlæggende menneskerettigheder og nærme sig demokratiske standarder. Så bliver forholdet mellem Kina og Prag uden problemer, siger han.

Problemerne er opstået efter det seneste lokalvalg, hvor partiet Piraterne vandt borgmesterposten i Prag og ændrede venskabsbyaftalen med Beijing indgået af byens tidligere ledelse. Aftalen inkluderede blandt andet lån af en panda til ZOO i Prag, men også det omtalte afsnit.

Kina har umiddelbart efter at Prag stillede kravet om ændring af venskabsbyaftalen aflyst en aftalt turne af Prags Filharmoni i Kina.

“Aflysning af Prags Filharmonis turne, hvor der allerede var underskrevet kontrakt, viser at Kina ikke er en troværdig partner, siger Zdenek Hrib.

Tjekkiets Udenrigsministerium afviser at blande sig i sagen.

“Vi støtter kontakter mellem Tjekkiet og Kina på regionalt niveau, men denne type kontakter ønsker udenrigsministeriet ikke at blande sig i, skriver ministeriet i en udtalelse. ota

Share This