Præsidentvalget i Rusland: Kommunisternes kandidat populær

Pavel Grudinin Foto: A.Savin

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Præsidentvalget i Rusland den 18. marts får otte kandidater. Ud over gamle kendinge som Jabloko’s Grigorij Javlinski og LDPRs Vladimir Zjirinovskij har vi en ny kandidat for det kommunistiske parti (KPRF), Pavel Grudinin. Han erstatter den aldrende Gerannadij Sjuganov, der før stillede op og tilbage i 1990erne konkurrerede med Boris Jeltsin ved valget i 1996, hvor han nåede anden valgrunde.

At dømme efter de russiske medier, er Grudinin ret populær, så populær at myndighederne forsøger at diskreditere ham. TV-stationen  ”Rossija 24” hævder således, at han har haft bankkonti i udlandet, og at han har berøvet en anden borger hans bolig og frataget arbejdere ved sovkozen ”im. Lenina” jord. Ksenia Sobtjak, kendt fra TV, repræsenterer bevægelsen ”For Retfærdige Valg”.

Aleksej Navalnyj kan ikke stille op, og hans landsomfattende bevægelse opfordrer derfor til boykot af valget. Navalnyj og hans tilhængere er harme over, at Sobtjak har valgt at tage del i valget. Putin selv tager ikke aktivt del i valgkampen, men ”passer sit arbejde” og drager på turneer rundt om i landet. Ved valget stiller han op som uafhængig kandidat. Målet for ham og hans valgstab er en stemmeprocent på mindst 70 og gerne en vælgeropbakning på omtrent samme niveau.

Share This