Ad

Præsidentvalget i Polen i 2020, valgkampen er allerede begyndt

Andrzej Duda, Polens nuværende præsident Foto: Prezydent.pl

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Polen skal først have præsidentvalg til maj næste år. Det valg er så afgørende, at forberedelserne er i fuld gang, og det i alle politiske lejre. Mister Lov og Retfærdighedspartiet præsidentposten, skrider grundlaget for regeringens muligheder for at få helt elementære love vedtaget.

Et præsidentielt veto kan kun omgøres med 60 pct. flertal bag sig i parlamentet, og det har Lov og Retfærdighedspartiet slet ikke. Der er ingen tvivl om at Lov og Retfærdighedspartiet satser på at få Andrzej Duda genvalgt. Men hvilken strategi er mest egnet til at sikre genvalget? Det diskuteres ivrigt i både partiet og blandt valgeksperterne.

Borgerkomiteen (KO) ledet af Borgerplatformen, er i en endnu sværere situation end Lov og Retfærdighedspartiet, for så vidt har KO ikke en oplagt kandidat. Hvem kan slå Andrzej Duda? Hvad beslutter Donald Tusk sig for? Vil han stille op?

Det stærkt højre-nationale Konføderationen fik 11 pladser i parlamentet og vil givetvis opstille deres egen kandidat ved valget. Det gælder sikkert også Bondepartiet. Og nok så vigtigt: kan oppositionen i fællesskab støtte den oppositionskandidatkandidat, der får flest stemmer i første valgrunde og derfor skal udfordre Andrzej Duda i den anden?

Det gælder for alle partier om at erobre de vælgere, der er i tvivl, og samtidig hermed få egne vælgere motiveret for at gå til stemmeurnerne. Som sagt af Michal Szudrynski i ”Rzeczpospolita” (31.10.19), oppositionen skal ikke stille med en ”anti-Duda, men en ”Duda+ ” kandidat. Blot at afvise Duda uden at opstille alternativt program rækker ikke. En kandidat skal ikke kun appellere til det yderste højre eller det yderste venstre, men også skaffe de midtervælgere, der gør udslaget.

Andrzej Duda selv og Lov og Retfærdighedspartiet er vidende herom. Derfor vil regeringen formentlig frem til valget i maj 2020 føre en forsigtig politik, undlade at provokere. Den kan give Konføderationen flere stemmer, men ikke nok til at få partiets kandidat med i anden runde. Men Konføderationen er måske i virkeligheden Lov og Retfærdighedspartiets største problem. Frem til præsidentvalget vil partiet overbyde regeringen, kræve totalt forbud mod abort og forbyde LBGT eksempelvis.

Spørgsmålet er, om Konføderationen agter at anbefale sine vælgere at stemme på Duda i anden runde. Som sagt af Rafal Matyja (i ”Polityka” 44, 2019), Lov og Retfærdighedspartiet vil ”regere” frem til præsidentvalget, men hvilket eller hvilke partier der scorer stemmer før præsidentvalget, er et åbent spørgsmål.

Jaroslaw Kaczynski og Andrzej Duda bliver i hvert fald hårdt presset, ikke alene fra Borgerkomiteens endnu ikke kendte fælles kandidat, men i høj grad også fra Bondepartiets og måske allermest fra Konføderationens. Bondepartiet (PSL) appellerer til vælgere, der ønsker at polsk politik skal være mere midtsøgende, og stik modsat vil Konføderationen appellere til utilfredse, til den hårde ”fundamentalistiske” kerne blandt Lov og Retfærdighedspartiets vælgere.

En svær balancegang for Kaczynski venter. Udsigten til at det yderste højre kom i parlamentet var et mareridt for Kaczynski før valget, det er bestemt ikke mindre efter valget.