Præsidentvalg i Polen: Grodzki bragt på banen

Tomasz Grodzki Foto: Platforma Obywatelska RP

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Oppositionen i Polen søger desperat efter en kandidat, der kan slå den siddende præsident Andrzej Duda. Det gælder ikke mindst det største oppositionsparti, Borgerplatformen, der er Donald Tusks gamle parti. Indtil nu har Malgorzata Kidawa-Blonska været favorit, ministerpræsidentkandidat før parlamentsvalget. men ikke mange mener, at hun kan slå Duda. Nu er der på rekord kort tid via de sociale medier igangsat en kampagne under sloganet ”Grodzki som præsident” for at få den nyvalgte formand (”marshall”) for Senatet, professor Tomasz Grodzki til at stille op.

Grodzki blev valgt til Senatet i Szczecin. Han er ukendt i offentligheden, men det regnes kun som en fordel. I 2015 var der heller ikke ret mange der kendte navnet Andrzej Duda, men han blev ikke desto mindre valgt, måske netop fordi han ikke hørte til de allerede kendte ”mainstream” politikere. Kampagnen for at få Grodzki valgt startede straks efter hans første store tale til det nyvalgte Senat.

Oppositionen fik et knebent flertal i Senatet ved parlamentsvalget i oktober, og det lykkedes at få Grodzki valgt til den prestigefyldte post som Senatsformand. Grodzki hører, som Bondepartiets (PSL) leder og formodede præsidentkandidat Wladyslaw Kosiniak-Kamusz, til den politisk moderate fløj inden for oppositionen, det gælder også det politiske sprog og stilen. Med andre ord hører han ikke til dem, der ønsker at føre radikal ”total opposition”.

Grodzki, skriver Rafal Kalukin i ”Polityka” (47, 2019) , knytter an til traditionerne fra det tidligere liberale Frihedsunionen (UW), der i 1990erne havde nu afdøde Bronislaw Gemerek, dissident og senere polsk udenrigsminister, som en vigtig talsperson. Som Frihedsunionen i 1990erne er Tomasz Grodzki imod, at politik bliver reduceret til blot en kamp om magten. Politisk konsensus er et gode, også politiske idealer og satsning på fælles goder skal være i fokus, siger Grodzki. Senatet skal ikke blot være reaktivt, dvs. forholde sig til de forslag der kommer fra regeringen og vedtages i Sejmen (underhuset). Senatet skal selv tage politiske initiativer.

Om der skabes enighed herom er dog ikke sikkert, for oppositionen består af meget forskellige politiske partier. For få uger siden meddelte Donald Tusk, at han ikke agter at stille. Han er i stedet blevet formand for de europæiske kristelige-demokrater (EPP). Det forventes at de fire politiske blokke i opposition til Lov og Retfærdighedspartiet hver vil opstille deres kandidat i forbindelse med den første runde af valget.

Grodzki selv har indtil nu støttet Kidawa-Blonska’s kandidatur, men meget kan ske. Afgørelsen om, hvem der ved det kommende præsidentvalg skal være Borgerplatformens frontfigur bliver formentligt afgjort i januar måned.

Share This