Porosjenko suspenderer Saakasjvillis ukrainske statsborgerskab

Mikheil Saakasjvili i 2013 Foto: European Peoples Party

Ukraine: Ukraines præsident Petro Porosjenko fratog tirsdag tidligere georgiske præsident Mikheil Saakasjvili hans ukrainske statsborgerskab.

Mikheil Saakasjvili kom til Ukraine umiddelbart efter Maidan revolutionen. Han fik i 2015 ukrainsk statsborgerskab og blev udnævnt til guvernør i Odessa regionen. Saakasjvili befinder sig i øjeblikket i USA og fratagelsen af hans ukrainske statsborgerskab kan indebære, at han ved en evt. tilbagevenden til Ukraine risikerer at blive tilbageholdt og derefter udleveret til Georgien, hvor der venter ham en retssag. Eller, at han ikke bliver lukket ind i Ukraine.

Saakasjvili var tidligere Porosjenko’s allierede, men efter at han sidste år forlod guvernørposten i Odessa begyndte han skarpt kritisere regeringen og præsidenten for manglende indsats angående  korruptionsbekæmpelse i landet.

Saakasjvili erklærer Porosjenko’s skridt for “forfatningsstridigt” og som udtryk for hævn. Porosjenko selv har ikke udsendt nogen officiel forklaring, men fratagelsen af Saaksjivilis statsborgerskab skyldes ifølge ukrainske medier manglende oplysninger ved hans ansøgning om statsborgerskabet.

Repræsentanterne for Saakasjvilis ukrainske parti Ruch Novych Sil protesterer mod beslutningen og retter en hård kritik mod Petro Porosjenko, som de betegner som “diktatorernes leder”. Ukraine har ifølge dem fået “en ny Janukovitj, blot med den forskel, at han taler engelsk”. søren.riishøj og ota

 

Share This