Polske sygeplejersker på overarbejde

Illustrationsfoto: USAID Africa Bureau

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Agata er 37 år. I 12 år har hun arbejdet som sygeplejerske. Hendes arbejdstimer har været helt oppe på 260 timer om måneden, men hun har kollegaer der har været op over de 300! Det sker, at hun i hele uger kun ser sine børn, når de sover.

Agatas´ lange arbejdsuge er slet ikke enestående. En arbejdsuge på mindst 45 timer og arbejde på helligdage og i weekender er udbredt. Mange sygeplejersker arbejder på flere forskellige hospitaler. Det skriver Katarzyna Zdanowicz i ugeskriftet ”Polityka”.

Den voldsomme arbejdsbyrde betyder, at mange slet ikke ønsker at arbejde i erhvervet efter endt uddannelse. En del rejser til udlandet. Gennemsnitsalderen for sygeplejersker er 51 år, en del højere end i andre europæiske lande. Det betyder, at manglen på sygeplejersker vil vokse.

I dag er der pr. 1000 indbyggere fem sygeplejersker i Polen, i Schweiz er tallet sytten, i Sverige elleve og i Storbritannien otte. Så Polen er helt i bund. Lønningerne er lave, ikke højere end kassedamers i supermarkederne, men afgørende er den store arbejdsbyrde.

Importen af arbejdskraft er beskeden. Kun 170 sygeplejersker fra Ukraine arbejder i Polen, hvilket skyldes lave lønninger og manglende kvalifikationer. Manglen på sygeplejersker går uundgåeligt også ud over patientsikkerheden.

”Det er lykkeligt, at patienten er i narkose under operationer, så ved han/hun i hvert fald ikke, hvad der sker”, lyder det galgenhumoristisk.

Sygeplejersker er under operationer tvunget til at påtage sig arbejde, der iflg. reglerne skal udføres af uddannede læger. Det gør blot problemet med patientsikkerheden endnu større. Patienterne er helt naturligt utilfredse med lange ventetider og dårlig behandling, også det rammer sygeplejerskerne. Ikke mærkeligt at der har været talrige strejker, senest i byen Przemysl, blandt overarbejdende, trætte og frustrerede sundhedspersonale.

Share This