Polsk skandale og slagtning af syge køer truer Polens eksport

Illustrationsfoto: Thomas Bjørkan

Polen: Polen begynder at mærke konsekvenserne af sidste uges skandale, hvor det kom frem, at syge køer som ikke kunne stå på egne ben blev slagtet og kødet distribueret som normalt kød.

Priserne på polsk kød er begyndt at falde  og kan ifølge formand for organisationen for polske producenter Jacek Zarzecki komme til at koste Polen dyrt, skriver Reuters.

En EU kommission af inspektører besøger i dag Polen. Flere polske kødproducenter frygter, at instruktørerne kan blokere for eksport af polsk kød til EU.

Jacek Zarzecki opfordrer til at Polen indfører en bredere kontrol af landets kødproduktion for at sikre fortsat eksport af polsk kød til EU. Fire femtedele af polsk produceret kød bliver eksporteret.

Landbrugsminister Krzysztof Ardanowski indrømmer, at skandalen truer eksporten af polske madvarer. Tv stationen TVN kritiserer ministeren for, at han kun er bekymret for polsk eksport, men ikke tænker på polske producenter.

Ingen EU land har foreløbigt forbudt import af polsk kød, men flere lande, heriblandt Frankrig, Slovakiet og Tjekkiet, har reageret skarpt på skandalen og har indført en grundigere kontrol af polsk kød.

I Tjekkiet og Slovakiet er tålmodigheden med polske madvarer ved at blive brugt op, efter mange tilfælde af opdaget snyd. Tjekkiske medier opsummer i disse dage de mange problemer med polske madvarer, heriblandt teknisk salt brugt i polske pølser, agurker syltet med forbudte syrer, salmonella i kyllingekød og æg eller pesticider i polske æbler.

Share This