Polsk minister får fældet træer, mod sin vilje

17880567_1887345658205689_120921123661515621_o

Billede fra Fundacja Dzika Polska – facebook

Polen: Polens miljøminister Jan Szyszko får i de kommende år rigeligt med brænde. Ukendte gerningsmænd har nemlig fældet 33 træer på op til syv meter på hans grund ved landsbyen Tuczno i det nordvestlige Polen, skriver polske medier.

Grunden til hærværket er formentlig vrede over en nyere polsk lov – kaldet Lex Szyszko – , som giver private ejere mulighed for at fælde deres træer uden myndighedernes tilladelse. Loven er på det seneste blevet modificeret en smule, men langt fra nok til at tilfredsstille lovens modstandere. En anden mulighed kan ifølge de polske medier være et såkaldt ”beskyttelsesprogram” for den polske urskov Bialowieska Nationalpark på grænsen mellem Polen og Hviderusland, som er blevet kritiseret af flere miljøorganisationer. I den lille landsby Białowieża tæt ved nationalparken er man godt trætte af træfældningerne, der både foregår i – og lige uden for Nationalparken. De fleste indbyggere lever direkte af den omfattende turisme på stedet, men på det seneste har adgangene til skovområdet været afspærret i længere perioder pga motorsavenes hærgen.

Flere miljøorganisationer har kritiseret begge love som miljø-ødelæggende og grunden til en massiv fældning af træer i Polen. Vi har tidligere på Mr. East omtalt denne lov her.

”Det kan skyldes en handling i afmagt, et råb af en som ikke kan styre sine nerver og som med denne “gestus” vil vise sin vrede over alt det, der foregår i Polen, siger formand for organisationen Dzika Polska (Det vilde Polen) Adam Bohdan.

ota og kim halling

 

Share This