Polsk firma vil i gang med minedrift på Månen

Foto: Pixabay

Af Michael Skovgaard

Polen: Den polske startup Solar System Resources Corporation i Krakow har indgået en samarbejdsaftale med det amerikanske firma Nuclear Corp med henblik på at hente den kostbare isotop helium-3 ned fra Månen ved hjælp af robotter.

Ifølge det polske firma er det den første transatlantiske aftale af denne art. Man håber, at den vil gavne både energi- og rumfartsindustrien og skabe fornyelse i den polske økonomi.

Firmaet har appelleret til den polske regering om at fremskynde samarbejdet med NASA i form af programmerne ARTEMIS og ARTEMIS ACCORDS, som har til formål at landsætte den næste person på Månen i 2024.

Det polske firma har forpligtet sig til at hente 500 kilo helium-3 ned fra Månen i tidsrummet 2028-2032. Den nuværende pris på isotopen er 16,6 mia. dollar for et ton.

Isotopen er yderst værdifuld, da den kan anvendes i atomreaktorer, uden at der dannes radioaktivt affald. Ifølge polske beregninger vil 200 tons helium-3 være nok til at dække klodens samlede energibehov. Men isotopen vil også kunne bruges til blandt andet genetisk forskning, kvantecomputere og MRI-scannere.

Udmeldingen fra den polske startup kan hænge sammen med, at Polen har planlagt flere atomkraftværker i den kommende tid. Ifølge planerne vil flere af dem ligge cirka 400 kilometer fra Berlin, hvilket allerede har udløst bekymringer og protester fra tysk side. Indtil videre foreligger der dog ingen meldinger om, hvorvidt helium-3 skal benyttes i de planlagte polske værker.

Share This