Politiske grunde bag fjernet statsstøtte til Solidaritets Center i Gdansk

ECS, det runde Bord, hvor forhandlingerne med Solidarnosc foregik Foto: Ota Tiefenböck

Polen: Det polske kulturministerium besluttede i sidste uge at fjerne en del af statstøtten, tre millioner zloty, til Solidaritets Center (ESC) i Gdansk. En fortsat statsstøtte blev betinget af oprettelse af en særlig afdeling under ministeriets kontrol. Dette er blevet afvist af ESC, skriver polske medier.

Polske medier peger på, at kulturministeriets forpligtelse over for ESC er reguleret af en aftale af 8. november 2007 og 2013. Ifølge denne er kulturministeriet forpligtet til at udbetale en grundstøtte til ECS på 4 mio. zloty årligt. Dette beløb blev udbetalt i de tidligere år, men blev i 2017 og 2018 suppleret med en ekstra udbetaling på tre millioner zloty.

Mandag begrundede ministeriet sin beslutning om ikke længere at udbetale de tre millioner ekstra med politiske grunde. Ifølge ministeriet er det nemlig kun “venstreorienterede organisationer og de som er aktive i kvindebevægelsen som promoverer retten til at slå børn ihjel”, der får mulighed for at bruge centret. Ministeriet giver desuden udtryk for, at et besøg af ESC er som at besøge “Borgerplatformens hovedkvarter”.

Ministeriets beslutning udløste øjeblikkeligt en støtte- pengeindsamling i Gdansk og frembragte kort tid efter de tre millioner, som det polske ministerium ikke længere vil udbetale. ota

Share This