Ad

Polens “romantiske diplomati” og “ikke konstruktive russofobi”

Illustrationsfoto: Piotr Drabik

Illustrationsfoto: Piotr Drabik

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Debatten om den rigtige Rusland-politik florerer også i Polen, der som bekendt hører til “høgene” i Rusland-politikken. Tidligere ambassadør i Rusland Katarzyna Pelczynska-Nalecz, i mange år tilknyttet Center for Øststudier i Warszawa og idag til programet “Åbent Europa” under Bartory Foundation, skriver således i det polske “Polityka”, at den polske politik over for Rusland bygger på “romantik” og “myter” og sort-hvid-kategorier, med det onde (Rusland) over for det gode (Vesten).

Det er forkert, siger hun, ikke at ville samtale med Rusland, blot fordi vi har konflikter med landet. Netop pga uenigher er samtale og dialog vigtig, men det kræver godt diplomati, og det er heler  ikke ikke risikofrit.

Med Kina der anklages for at føre “imperial” politik i forbindelse med Tibet og grænsedragningen i det Sydkinesiske Hav og krænkelse af demokratiet har den polske regering som bekendt ingen problemer med dialog og samtale, tværtimod satses der stærkt på flere kontakter til Beijing.

Den officielle polske politik er således i dag kendetegnet ved en “ikke konstruktiv russofobi”, der ikke fører noget som helst positivt med med sig. Forholdet til Hviderusland lider også under Polens iskolde forhold til Rusland og mangel på dialog.

Hvideruslands manøvrefrihed er mindre under kold krig end under normale diplomatiske relationer mellem Vesten og Rusland. Kort sagt, konkluderer Pelczynska-Nalecz, Polen har behov for en mere aktiv og “effektiv” Rusland-politik.