Polens regering strammer grebet om domstolene

Warszawa regionsdomstol Foto: Guillaume Speurt

Polen: Den polske regering ser ud til at ville stramme yderligere grebet om landets retsinstanser. Et nyt lovforslag, som regeringen gerne vil vedtage allerede inden jul, skal gøre det muligt at straffe dommere. Lovforslaget har af polske liberale medier fået tilnavnet “disciplinær lov”.

Det nye lovforslag bliver af kritikerne betegnet som et svar på sidste uges dom af den polske Højesteret, hvor domstolen ikke finder det nyoprettede National Dommerråd som uafhængig organ. Den er ifølge afgørelsen tværtimod underkastet regeringen og parlamentet.

Det nye lovforslag vil gøre det muligt for regeringen at straffe de dommere, som ikke anerkender landets dommerråd eller “undergraver kollegaernes troværdighed”.

Polske medier omtaler en sag, hvor dommer Pawel Jusczyszyn fra byen Olsztyn er blevet suspenderet, efter at han forlangte en offentliggørelse af Den Europæiske Domstols afgørelse og retsreformerne i Polen.

Det regerende Lov og Retfærdighedsparti (PiS) begrunder selv det nye lovforslag med, at dommerne forsvarer blot deres stilling i samfundet, som den priviligerede klasse.

“Det skyldes, at en del af dommerne i stedet for at udføre deres arbejde bruger tid på politik og forsvar af deres stilling, siger PiS talsmand Radoslaw Fogiel. ota

Share This