Polens regering holder fast: Jøder deltog også i holocaust og kollaborerede med nazisterne

Polen: Det var også i jødernes egne rækker, at der var mennesker som kollaborerede med nazisterne. Disse mennesker var af alle nationaliteter, sagde Polens premierminister Mateusz Morawiecki under Sikkerhedskonferencen i München lørdag. Mateusz Morawiecki forsøgte at forsvare den nye polske Holocaust lov, som giver mulighed for at straffe alle udtalelser, som påstår polsk medvirken i holocaust med op til tre års fængsel.

Morawieckis udtalelser blev umiddelbart efter betegnet som antisemitiske af israelerne.

”Polens premierminsters udtalelser er uacceptable. Det er et problem med en manglende evne til at forstå historien og manglende hensynstagen til vort folks tragedie, sagde den israelske premierminister Benjamin Netanyahu i München.

Morawieckis udtalelser blev ligeledes ilde modtaget i Israel, hvor enkelte politikere har forlangt at Israels ambassadør i Polen bliver hjemsendt. Sagen er ligeledes gået udover den polske ambassade i Israel som blev overmalet med hagekors. Polen afviser dog, at Mateusz Morawicki havde sagt noget forkert.

”Premierministeren talte naturligvis om, hvad der skete dengang, at der blandt kollabotørerne var polakker, på samme måde som folk af andre nationaliteter. Heriblandt også folk af jødisk oprindelse. Det gør ondt, men det er sandheden, siger leder af regeringskontoret i Warszawa Michal Dvorchik til den polske tv.

Han understreger at Mateusz Morawieckis ord er baseret på historiske fakta og derfor nemme at bevise. Israel har foreløbigt ikke reageret på Polens seneste udspil, men har tidligere betegnet den polske holocaust lov som uacceptabel for Israel. ota

Share This