Polens regerende parti ruster sig til EU-valget

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Polens regerende Lov og Retfærdighedspartiet har nu sat navne på listen over kandidater til det kommende valg til Europaparlamentet.

Valget er vigtigt for partiet. Regeringen i Warszawa er i alvorlig konflikt med EU og er truet af sanktioner og fald i støtten fra EU’s kohæsionsfonde fra 2021. Og nok så vigtigt, er der parlamentsvalg senere på året. Et dårligt resultat ved Europaparlamentsvalget i maj vil være en dårlig generalprøve.

Ved lokalvalgene sidste år fik Lov og Retfærdighedspartiet nogenlunde samme stemmeandel samlet som ved det forrige parlamentsvalg. Men partiet tabte i de store byer. Valgdeltagelsen var dengang størst i landdistrikterne, hvilket kom Lov og Retfærdighedspartiet til gavn. Ved Europaparlamentsvalget vil det med stor sandsynlighed forholde sig modsat, her vil valgdeltagelsen være størst i de store byer, hvor oppositionen står stærkest.

Ved sidste Europaparlamentsvalget var stemmedeltagelsen kun 25 pct., men den ventes at stige denne gang, idet en hel del vælgere i de store byer formentlig være motiveret til at give regeringen det gule kort for parlamentsvalget.

Borgerplatformen, venstresammenslutningen SLD, Bondepartiet PSL og ”Moderne” (”Nowoczesna”) vil gå sammen i én stor koalition. Initiativet er taget af Borgerplatformens formand, Grzegorz Schetyna. Der skal herefter forhandles om fordelingen af pladserne på valglisterne.

At dømme efter meningsmålingerne vil de nævnte partier få flere mandater ved at optræde samlet end ved at optræde selvstændigt. Nogle målinger giver den store koalition lige så mange stemmer ved valget som Lov og Retfærdighedspartiet, måske flere.

Robert Biedrons nye parti ”Forår” (Wiosna”) er ikke med i koalitionen, men ser ud til at klare spærregrænsen. Det har ikke været let for ledelsen af Lov og Retfærdighedspartiet at få kandidatlisten bragt på plads, en del af de foreslåede er blevet fundet for ”lette” og derfor blevet slettet fra listen.

Joachim Brudzinski, indenrigsminister og måske Jaroslaw Kaczynskis efterfølger på formandsposten, er opstillet, men rygter siger, at han måske trækker sit mandat hurtigt efter valget. Hensigten kan være at skaffe vælgere og ikke andet end det.

En anden kendt kandidat er Saryusz-Wolski, tidligere europaparlamentsmedlem for Borgerplatformen. Regeringen lancerede ham for et par år siden som et alternativ til Donald Tusk på posten som EU-præsident, men forslaget blev afvist af alle andre regeringer i EU, også af den ungarske.

Share This