Polens premierministers udtalelse skaber ballade i Israel

Polens nye premierminister Mateusz Morawiecki Foto: P. Tracz/ KPRM

Polen: Jøderne kan også være ansvarlige for holocaust. Det sagde Polens premierminister Mateusz Morawiecki under sikkerhedskonferencen i München lørdag, hvor han forsøgte at forsvare den nye polske Holocaust lov, som giver mulighed for at straffe alle udtalelser, som påstår polsk medvirken i holocaust med op til tre års fængsel. Morawieckis udtalelser blev umiddelbart efter betegnet som antisemitiske af israelerne, skriver internationale medier.

Morawiecki forsøgte at redegøre for, at der under Anden Verdenskrig i Polen var meddelere af flere forskellige nationer. Polakker, ukrainere, russere og også blandt jøderne, men det skulle han ikke have sagt.

”Polens premierminsters udtalelser her i Polen er uacceptable. Det er et problem og en manglende evne til at forstå historien samt manglende hensynstagen til vort folks tragedie, sagde den israelske premierminister Benjamin Netanyahu i München.

Mateusz Morawieckis udtalelse skabte ligeledes en del reaktioner i Israel.

”Den polske premierministers udtalelse er klar antisemitisme af den gammeldags slags. Jødernes stat tillader ikke, at de myrdede bliver beskyldt for sit eget mord, siger den israelske parlamentsmedlem Jair Lapid, som opfordrer til, at Israel hjemkalder sin ambassadør i Polen. ota

Share This