Polens præsident truer med veto mod reform af retssystemet i Polen

Polens præsident, Andrzej Duda Foto: Lukas Plewnia

Polen: Polens præsident Andrzej Duda truer nu Polens regerende parti med nedlægge veto mod den senest vedtaget kontroversielle reform af landets retsvæsen, som ifølge kritikerne undergraver retssystemets uafhængighed og dermed selve demokratiet.

Andrzej Duda forlanger og har angiveligt fremlagt ændringer af loven, dog uden at det nogen steder fremgår hvilke ændringer, der er tale om. Polske analytikere betegner Dudas overraskende udspil som et håb, men har generelt ikke store forventninger til det.

Polens regering peger i sit forsvar af den nye lov på, at Polens retsvæsen efter kommunismens fald ikke har gennemgået nogen form for reform. En reform er derfor ifølge regeringen nødvendig, hvis Polen som retsstat skal fungere ordentligt.

En holdning som ikke deles af Europa Kommissionen, som på sit møde i dag vil diskutere den seneste udvikling i landet.

Den tjekkiske eurokommissær Vera Jourova mener ifølge tjekkiske medier, at det er nødvendigt at true Polen med en begrænset adgang til EU`s støtte- og tilskudsordninger.

”Vi er nødt til at tale om, at overholdelse af grundlæggende rettigheder og retsstatsprincipper er en betingelse for, at et EU medlemsland får adgang til de europæiske skatteyderes penge, siger hun. ota

Share This