Polens præsident træder i karakter

Andrzej Duda Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

 

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Indtil nu har de fleste betragtet Andrzej Duda, Polens præsident, som en marionet for det regerende Lov og Retfærdighedspartiet, men det har ændret sig, skriver Agata Kondzinska i ”Gazeta Wyborcza” (26.6.17).

Eksempelvis har Duda fyret Malgorzata Sadurska, den hidtidige chef for præsidentens kancelli. Sadurska blev set som Jaroslaw Kaczynski’s nære politiske allierede.

Op til sin afskedigelse blev Sadurska stadig mere isoleret, eksempelvis blev hun slet ikke informeret om præsidentens forslag om en folkeafstemning om en ændring af forfatningen, en beslutning som Duda traf egenhændigt, uden på forhånd at konsultere regeringen. Heller ikke Duda’s forslag om at ”høre folket” i spørgsmålet om EU-kvoter for flygtninge var på forhånd afstemt med Sadurska og med regeringen.

Efterfølgeren på posten, Halina Szymanska er modsat nært knyttet til præsidenten og hans stab. Hendes udnævnelse kom som en overraskelse for de fleste. I præsidentens stab betegnes Szymanska som næstvigtigst, på rangstigen kun placeret under præsidentens talsmand Krzystof Lapinski.

Hun betragtes som arbejdsom, loyal og uden trang til politiske intriger. Efter Sadurska’s afgang er Krzystof Szczerski, chefen for præsidentens kabinet, bragt i en nøgleposition. Scszerski refererer til Duda primært, når det gælder udenrigspolitik og emner med tilknytning til EU og er kendt for sin EU-skeptiske linje.

Heller ikke han giver nødvendigvis alle informationer videre til ”Nowogrodska” (Lov og Retfærdighedspartiets hovedkvarter) og heller ikke til udenrigsministeren (Witold Waszczykowski).

Agata Kondinska understreger, at Duda’s ”selvstændighed” har sine grænser, der er tale om en nøje overvejet balancegang. Duda satser på genvalg, når der igen er præsidentvalg (i 2020), og her kan han ikke undvære Kaczynski’s støtte.

Share This