Polens præsident bejler til USA

Polens præsident, Andrzej Duda Foto: Lukas Plewnia

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/USA: Polens præsident Andrzej Duda har netop været i Washington, og denne gang lykkedes det for ham at mødes med sin kollega Donald Trump. Tidligere forsøg er strandet på grund af konflikten mellem Polen og USA/Israel om den såkaldte “Holocaust-lov”, der bl.a. gør det strafbart at påstå at polakker hjalp tyskerne med jødeudryddelserne under anden verdenskrig.

Under deres fælles pressemøde skortede det ikke på lovord om “partnerskabet” mellem Polen og USA. Polen havde jo forinden bøjet sig striden om Holocaust-loven. Militær, energi, samhandel og investeringer var de mest centrale emner under de to præsidenters møde. Polen ser uanset Trump USA som en vigtig partner, i særdeleshed når det gælder sikkerhedspolitik.

NATO og EU har Polen ikke den store tillid til. Planen for mere EU-samarbejde militært, skader forholdet til USA, mener man i Polen, hvis forhold til Tyskland, Frankrig og EU lige nu er ganske anstrengt, for at sige det pænt, da Polen, i lighed med Ungarn, er truet af EU-sanktioner.

Under deres fælles pressemøde blev der især spurgt om de militære relationer. Polen er stærkt interesseret i at de amerikanske baser i landet gøres permanente. Trump er ikke helt afvisende herover for, men det vil komme til at koste den polske statskasse dyrt. Duda selv taler om i hvert fald 2 mia. dollar mere om året blot for at beholde de amerikanske soldater, og det er han villig til at betale.

Under mødet gentog Trump, at Kina og EU “stjæler” groft fra USA pga. fortsat store underskud i samhandelen, derfor er amerikanske toldforhøjelser og andre indgreb stadig på dagsordenen.

Lukasz Wojcik skriver i en analyse for det polske dagblad “Gazeta Wyborcza”, at polakkerne vil gå langt for at få en særskilt “deal” med Trump, købe sig til den ved at modsætte sig Northstream II, købe mere flydende gas (LNG) fra USA, importere våben fra USA på bekostning af EU-lande, gå med til sanktioner mod Irak og betale langt mere for at have amerikanske soldater i landet.

Polen, siger han, fører en nærmest “hyperrealistisk” sikkerhedspolitik, verden er anarkisk og Polen må derfor beskytte sig selv. Derfor ønsket om en særskilt “deal” med Trump og større satsning på det nationale territorialforsvar. Alliancer tæller ikke, og EU er ikke til at stole på.

Den polske regering er, fortsætter han, ikke så foruroliget over topmødet mellem Trump og Putin for nogle måneder siden i Helsingfors, her blev der ikke besluttet noget, der kan true Polens sikkerhed. Polen selv har kraftigt forøget importen af olie og gas fra Rusland, værre er frygten fra Rusland altså heller ikke.

Topmødet mellem Putin og Merkel i Meseberg, hvor Northstream II projektet blev drøftet, er mere problematisk i polske øjne. Den “hyperrealistiske” politik og nedprioriteringen af det europæiske forsvarssamarbejde er til debat, ikke alle i Polen og slet ikke oppositionen deler præsidentens og regeringens ensidige satsning på USA og nedprioriteringen af europæisk samarbejde.

Polen har i øvrigt fået ny amerikansk ambassadør i landet, Georgette Mosbacher, også det har vakt opsigt. Hun har i mange år været en del af Trumps, som det hedder “New York society”, underforstået at hendes kvalifikationer og diplomatiske evner pænt sagt er begrænsede.

Nogle mener, at udnævnelsen skyldes, at USA’s forhold til Polen i forvejen er stabilt, at polakkerne alligevel makker ret, når der stilles krav fra Washington, så hvorfor udnævne en mere egnet person til jobbet. Nogle mener endda, at Trump lige så godt kunne have udnævnt Dennis Rodman, den kontroversielle basketballspiller, som blandt andet kendt for sine besøg i Nordkorea.

Share This