Polens højrenationale svarer igen, det tyske retssystem er politiseret

Stephan Harbarth Foto: Olaf Kosinsky

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/Tyskland: Tyskland holder sig ikke tilbage, når det gælder kritik af retsforholdene i Polen. Men det er udtryk for tysk overmod og dobbeltstandarder, mener højre-nationale i Polen (fx ”Do Rzeczy”, 51.2021). Selveste præsidenten for ”Deutsche Verfassungsgericht”, Stephan Harbarth (f.1971), som andre i det tyske retssystem, herunder forgængeren, er eller har været politisk udnævnt og aktive i politik.

Kort tid for sin afgang havde Angela Merkel et omdiskuteret hemmeligt møde med Harbarth, hvor bl.a. spørgsmålet om EU-retten over for tysk ret blev drøftet i forbindelse med sagen om udbredelse af euroobligationer i Tyskland i henhold til tysk ret blev diskuteret. Den tyske ”Verfassungsgericht” har givet den tyske regering medhold i, at i spørgsmålet om euroobligationer skal tysk ret gå forud for EU-retten. Det er udtryk for dobbeltmoral, for Polen er jo blevet idømt store bøder for at indtage det samme standpunkt, at polsk ret kan gå forud for EU-retten. Dertil kommer de hårde bøder til Polen pga. disciplinærdomstol.

Artiklen i ”De Rzeczy” gør opmærksom på, at retspræsident Harbarth er tidligere medlem af Forbundsdagen for CDU, i perioden fra 2009 til 2018. I nogle år var han viceformand for parlamentsgruppen og således tæt på og på særdeles god fod med Angela Merkel. Han havde forud over sin udnævnelse ikke synderlig praktisk erfaring inden for det basale retssystem, men han tjente efter sigende store penge, millioner euro årligt, som advokat ud over lønnen som parlamentariker. En del sager var for store tyske firmaer. Så ikke alene har Harbarth tætte politiske forbindelser, også økonomiske. Han har ikke, som så mange andre, veget tilbage for at kritisere retsforholdene i Polen. Det provokerer en del polakker. Polske medier har også peget på sammenblanding af politik og retsforhold i andre fremtrædende EU-lande, fx Spanien og Frankrig.

Share This