Polens forhold til Frankrig og Tyskland iskoldt

Caracal helikopter Foto: US Military

Caracal helikopter Foto: US Military

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Tyskland/Frankrig: At den polske regering annullerede købet af de franske militærhelikoptere (”Caracal”) har ført til en regulær ”istid” mellem Polen på den ene side og Frankrig og Tyskland på den anden. At den polske regering derefter, efter ihærdig forudgående lobbyisme, valgte at købe helikopterne i den amerikanske koncern Airbus gjorde bestemt ikke tingene bedre.

Den polske forsvarsminister Antoni Mecierewicz har ligefrem i Sejmen hånet Frankrig for at sælge de krigsskibe, der ikke kunne sælges til Rusland, til Egypten for en ”spotpris”. Udtalelsen kom endda samtidig med, at den franske forsvarsminister var ombord på skibet sammen med sin egyptiske kollega.

Udenrigsminister Witold Waszczykowski har forsøgt at glatte ud og sagt, at det slet ikke står så galt til. Han sendte også et brev til sin franske kollega, hvori han understregede, at Polen vurderer det ”strategiske samarbejde med Frankrig højt”, men der kom ikke noget svar på brevet.

Han har arbejdet for at få indkaldt et møde i Warszawa sidst i november mellem udenrigsministrene fra Frankrig, Tyskland, Polen og med deltagelse af andre Visegradlande – men forgæves. Den franske udenrigsminister Jean-Marc Ayrault siger lige ud, at mødet bliver ikke til noget.

”Det tjener ikke noget formål at mødes og blot nå frem til, at vi stadig er uenige”, udtalte han.

Tidligere, lige efter annulleringen af indkøbet af militærhelikopterne, aflyste Francois Hollande sit planlagte besøg i Warszawa. Også den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeir sagde nej til at rejse til Warszawa i forbindelse med markeringen af 25-året for den polsk-tyske venskabstraktat.

I forvejen har forholdet mellem Tyskland og Polen været spændt pga. den åbenlyse tyske kritik af den polske regerings adfærd i forbindelse med indgrebet over for den polske forfatningsdomstol. Formanden for den tyske Forbundsdag professor Norbert Lammert taler ligefrem om en epoke med regulær ”isstid” i forholdet mellem Polen og Vesten.

”Situationen er meget spændt”, siger også den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen, der direkte anklager den polske regering for at undergrave den europæiske forsvarspolitik.

Jaroslaw Kaczynski kan formentlig kun løse problemerne med Frankrig og Tyskland gennem at fyre udenrigsministeren og forsvarsministeren, men det tør han næppe. Måske Waszczyskowski. Antoni Macierewicz derimod hører til inderkredsen omkring Jaroslaw Kaczynski.

Share This