Polen vil forbyde ukrainere indrejse

Polsk-ukrainsk grænse Foto- JøMa

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Polen vil indføre et visaforbud mod ukrainere, der er fremkommet med anti-polske holdninger og udviser upassende adfærd. Det er for eksempel svært eller nærmest umuligt at vedligeholde polske monumenter og  polske gravsteder, i eksempelvis Lviv i det vestlige Ukraine. Byen var polsk før Anden Verdenskrig. Det siger Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski til polsk TVP1.

Polen er værtland for et sted mellem 1.5 og 2 mio. ukrainere, mange er kommet til Polen efter Maidan.  Stridigheder om historien har i flere år alvorligt  belastet forholdet mellem Polen og Ukraine. Sidste år stemplede det polske parlament UPA massemord på polakker under Anden Verdenskrig som krigsforbrydelse, en udlægning der ikke deles fra ukrainsk side.

Det spændte forhold til Rusland er ingen undskylding for at fortie traumatiske historiske hændelser, sagde Waszczykowski i interviewet. Jaroslaw Kaczynski har tidligere taget emnet op i samtaler med Ukraines præsident Petro Porosjenko og sagt, at ukrainerne bør undervises bedre, underforstået anderledes om landets historie.

I øvrigt har de ukrainske myndigheder selv grebet til indrejseforbud over for polakker, der, som det siges, krænker Ukraine.

Share This